La reunió inaugural del projecte va tenir lloc el passat mes de març al Port de la Selva, amb l’assistència de representants de l’administració, oenegés, centres de busseig, personal investigador i associacions ciutadanes.

El projecte HumanFear, liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), va començar oficialment el passat mes de març amb una reunió inaugural celebrada al Port de la Selva (Girona), a la qual van assistir representants de l’administració, ONG, centres de busseig, científics i associacions ciutadanes. El projecte investigarà com la presència humana sota l’aigua —a través d’activitats com l’esnòrquel i la pesca submarina recreativa— desencadena respostes de por en les espècies de peixos costaners, alterant, alhora, la dinàmica dels ecosistemes marins.
L’acte de presentació del projecte va comptar amb el suport d’institucions locals, incloent-hi l’Ajuntament d’El Port de la Selva i el Parc Natural del Cap de Creus. L’alcaldessa, Lídia Ferrer i Grau, va emfatitzar la forta connexió del poble amb el mar i va assenyalar:
“És un plaer absolut donar suport a activitats d’investigació com aquesta. Els nostres ciutadans tenen una connexió profunda amb el mar, i espero amb interès enfortir aquesta col·laboració per impulsar la sostenibilitat de les activitats subaquàtiques”.
Per la seva banda, Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus, va afegir:
“Ens trobem en una cruïlla en la gestió de les activitats humanes dins del parc, i projectes com aquest proporcionaran eines quantitatives que poden servir com un termòmetre —no només per gestionar la pesca recreativa, sinó també altres activitats humanes sota l’aigua”.
Valerio Sbragaglia, investigador Ramón y Cajal de l’ICM-CSIC i responsable del projecte, va subratllar la rellevància científica del projecte:
“HumanFear aborda una qüestió fonamental en l’ecologia, utilitzant les interaccions entre humans i peixos com un sistema model. No només esperem entendre com la fauna marina ajusta el seu nivell de por al llarg de l’any segons la presència humana, sinó que també —si hi ha voluntat política— podríem generar indicadors ecològics mesurables per millorar la gestió de les activitats humanes al mar”.
El projecte combina mètriques ecològiques tradicionals relacionades amb la por i tecnologia de vídeo avançada amb l’objectiu d’aportar una nova perspectiva sobre les interaccions entre l’ésser humà i la natura en l’entorn marí. Part de la hipòtesi és que la por pot ser un factor ecològic clau, amb importants implicacions a l’hora de dissenyar les estratègies de conservació i les polítiques ambientals.
Amb tot, el projecte reflecteix el compromís continu de l’ICM-CSIC amb la comprensió de la vida marina en un context de canvi global. Recolzat per una beca d’investigació “Ramón y Cajal” finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU), HumanFear compta també amb el suport financer de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI).