La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) acaba d'actualitzar la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, incloent en la llista d'espècie “gairebé amenaçades” la rajada mediterrània endèmica Raja asterias.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) acaba d'actualitzar la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, incloent en la llista d'espècie “gairebé amenaçades” la rajada mediterrània endèmica Raja asterias.
La preocupació per a aquesta espècie ha augmentat en els últims anys i aquesta nova avaluació de la UICN, que ha tingut en compte les dades recents disponibles per a aquesta espècie, ha determinat que hauria de passar de la categoria “preocupació menor “ a la següent “gairebé amenaçada”.
Entre els articles científics que han servit de referència per a aquesta nova categoria, estan els publicats per Marta Coll i Joan Navarro, investigadors del Departament de Recursos Marins Renovables del ICM i promotors de la creació d'un Grup de treball especialitzat en l'estudi de les espècies de depredadors en el Mar Mediterrani Occidental.
La Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN (també denominada en algunes ocasions com el Llibre Vermell) va ser creada en 1963, però les seves categories es van actualitzant contínuament gràcies al treball d'una comunitat d'experts internacionals, i representa l'inventari més complet de l'estat de conservació d'espècies d'animals i plantes a nivell mundial. L'última versió, utilitzada actualment, considera nou criteris/categories per a les espècies: Extinta (EX), Extinta en estat silvestre (EW), En perill crític (CR), En perill (EN), Vulnerable (VU), Gairebé amenaçada (NT), Preocupació menor (LC), Dades insuficients (DD), No avaluada (NE) (espècie no avaluada per cap de les altres categories). L'objectiu final de la llista és comunicar la urgència dels problemes de conservació, així com ajudar a la comunitat internacional a reduir l'extinció.
“Les dades científiques han posat en evidència que la pesca és la principal causa de mortalitat d'aquesta espècie en un 78 % dels casos. Molt més que la depredació natural. En els nostres estudis, basats en models de xarxes tròfiques, vam demostrar que en el nord-oest del Mar Mediterrani la rajada es veu molt afectada per les arts de pesques no selectives, en tot el seu rang de talles. En el Mar Català, on s'ha fet l'estudi, la seva abundància s'ha vist molt afectada i la preocupació augmenta davant un possible increment de la pressió pesquera, i podria arribar a desaparèixer de forma local com ha passat ja amb altres espècies de rajada en zones altament explotades com l'oceà Atlàntic“ afirma Marta Coll.
Els científics de la UICN consideren que a causa d'una alta activitat pesquera en el Mar Mediterrani, és molt probable que les poblacions d'aquesta espècie es trobin en nivells molt baixos.
“Si bé sabem que les plataformes continentals i les zones costaneres de tot el mar Mediterrani estan sotmesos a una alta pressió per part d'una flota pesquera altament diversificada, els nostres models demostren que les poblacions de rajades poden respondre bé en cas de disminució de l'esforç de pesca d'arrossegament i l'espècie podria recuperar-se” conclou la investigadora.
La traducció dels resultats científics en recomanacions de gestió dels recursos naturals marins és un pas essencial per promoure la implicació dels científics en els processos de gestió i és un clar exemple de l’interès general d'aquestes dades per a la societat.
Estudis de referència:
Coll M. and co-authors (2010) The biodiversity of the Mediterranean Sea: estimates, patterns and threats. PLoS ONE 5:doi:10.1371
Coll, Navarro and Palomera 2013 Ecological role of the endemic Starry ray Raja asterias in the NW Mediterranean Sea and management options for its conservation. Biological Conservation 157:108-120
Navarro J, Coll M, Preminger M, Palomera I (2013) Feeding preferences of the Mediterranean endemic starry ray Raja asterias: consistency between sexes, maturity-stages and seasons. Environmental Biology of Fishes 96:1315-1328
Més informació en iucn.org i iucnredlist.org