L'acord permetrà sumar esforços en el seguiment de diversos estudis pilot per avaluar la regeneració i restauració de l’oceà.

El projecte ANERIS, liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha establert una col·laboració amb el projecte OCEAN CITIZEN, tots dos finançats pel programa marc Horizon Europe, on s’exploraran sinergies per a la cooperació científica, social i tecnològica. Gràcies a aquest acord, tots dos projectes aniran de la mà en el seguiment de diversos estudis pilot per avaluar la regeneració i restauració de l’oceà.
En concret, el projecte ANERIS desenvoluparà eines i tecnologies avançades per al seguiment, investigació i gestió de la vida als mars i oceans utilitzant un ampli ventall de sistemes d’observació que van desde la genòmica ambiental per detectar ADN en una mostra d’aigua, fins a la ciència ciutadana. Un dels objectius principals del projecte és integrar tots aquest mètodes dins el concepte de Biologia Marina Operativa (OMB).
L'OMB permet generar informació de la vida oceànica gairebé a temps real i de manera fiable i accessible. El desenvolupament de diferents productes d’OMB permetrà obtenir indicadors de salut oceànica, obrint la porta al coneixement e identificació ràpida de les tendències i canvis de biodiversitat de l’oceà i a la presa de decisions basada en l’evidència científica.
De manera similar a ANERIS, OCEAN CITIZEN representa un gran consorci que té l’objectiu de coordinar i aplicar enfocaments holístics per a la restauració i l’adaptació dels ecosistemes marins. Aquest projecte, de 4 anys de duració, va començar, juntament amb ANERIS, el gener de 2023. Tant la regeneració dels boscos marins (principalment constituïts per plantes, algues i animals), com l'augment de la resiliència de les comunitats locals són aspectes fonamentals de la iniciativa. Així mateix, el projecte es centra en la implementació de plans de restauració fets a mida per a cinc punts de la costa europea que inclouen accions dirigides a aconseguir una regeneració a gran escala.
Amb tot, aquesta aliança permetrà sumar esforços per a la restauració dels ecosistemes marins mitjançant la integració de diferents productes OMB en l’estudi de zones pilot on la restauració marina és clau.
D'altra banda, tots dos projectes estan fortament implicats en la creació, l'ús i la promoció de plataformes participatives i iniciatives de ciència ciutadana. En aquest sentit, la plataforma de ciència ciutadana MINKA, desenvolupada per l’ICM-CSIC, serà clau per al seguiment de la biodiversitat i dels principals paràmetres ambientals en les zones pilot on tindran lloc els esforços de restauració.