Notícies | 24 Novembre 2021

Els centres de recerca uneixen forces per promoure la igualtat de gènere

Share

L'ICM ha liderat l'organització d'una trobada per compartir bones pràctiques en matèria d'igualtat als centres de recerca que ha reunit mig centenar de persones.

L'esdeveniment es va celebrar online i va reunir mig centenar de persones / ICM-CSIC.
L'esdeveniment es va celebrar online i va reunir mig centenar de persones / ICM-CSIC.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) ha liderat l'organització d'una trobada entre diversos centres de recerca per promoure bones pràctiques en matèria d'igualtat de gènere. La trobada, que va tenir lloc ahir de manera telemàtica, va reunir mig centenar de persones.

L'organització de l'esdeveniment forma part de les activitats previstes en el marc del projecte europeu Leading Towards Sustainable Gender Equality Plans in Research Institutions (LeTSGEPS) en què participa l'ICM. Es tracta d'una iniciativa que persegueix impulsar el disseny i la implementació de plans d'igualtat de gènere que articulin mesures que impulsin canvis institucionals sistèmics i promoguin l'abordatge dels biaixos de gènere.

Intercanvi de bones pràctiques

Durant l'esdeveniment, es van compartir experiències i bones pràctiques en relació amb la integració de la igualtat efectiva de gènere als centres de recerca amb l'objectiu de facilitar referències i orientar els centres que es vulguin alinear amb aquest compromís. També van posar èmfasi en la necessitat de disposar de plans d'igualtat propis i alineats amb la normativa europea, com és el cas de l'ICM.

"La implementació de plans d'igualtat als centres de recerca és crucial per a la consecució de la igualtat de gènere", assevera Esther Garcés, la investigadora principal del projecte LeTSGEPs a l'ICM, que advoca per l'aplicació de mesures d'igualtat preses a escala institucional i la integració de la perspectiva de gènere a la recerca per aconseguir una igualtat efectiva.

I és que, es tracta d’un compromís que va molt més enllà de l'ICM, ja que la Comissió Europea ha situat la igualtat de gènere entre les seves prioritats en l'àmbit de recerca. "En l'actualitat, l'agenda europea exigeix ​​que la perspectiva de gènere i la variable sexe s'integrin plenament als projectes de recerca del programa Horitzó Europa", recorda Sílvia Donoso, l'experta en gènere de l'ICM.

Un espai per a l'anàlisi i la reflexió

La primera part de l'esdeveniment va comptar amb la presència de Jennifer Dahmen-Adkins, de l'Institut de Sociologia a la RWTH Aachen University (Alemanya) i experta del projecte LeTSGEPs, que va introduir el tema de la prioritat de la igualtat de gènere als projectes europeus. Per part seva, l'investigador de la UOC Jörg Müller va reflexionar sobre la importància de disposar d'una comunitat de pràctiques per abordar el tema de la igualtat de gènere als centres de recerca. Finalment, Mar Viana, de l'IDAEA-CSIC, va explicar algunes bones pràctiques relacionades amb la igualtat de gènere al centre.

A la segona part de la trobada es van obrir tres grups de discussió en què es va posar en relleu la necessitat de complir les directrius europees que busquen garantir la igualtat efectiva de gènere als centres de recerca, així com la d'incorporar la dimensió de gènere i la variable sexe a la investigació. També es va reivindicar el treball en xarxa en la generació de coneixement i per a l'intercanvi de bones pràctiques, a més del rol fonamental que juguen les comissions d'igualtat en els centres.

Entre les conclusions de l'esdeveniment figuren la necessitat d'incorporar la igualtat de gènere a les agendes institucionals dels centres de recerca; la urgència de reivindicar la feina voluntària que es fa des de les comissions d'igualtat i la seva contribució als centres; la necessitat d'acompanyar aquests esforços amb personal expert en matèria d'igualtat; i la necessitat de comptar amb plans d'igualtat de gènere que responguin a les característiques particulars dels centres i dotar-los dels recursos necessaris per implementar-los.