Els guardons busquen fomentar els treballs de divulgació de la ciència i reconèixer la tasca dels professionals de la divulgació científica.

El projecte PlànctON de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) ha guanyat el primer accèssit de la 3a Edició dels Premis de Divulgació Científica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), que busquen fomentar els treballs de divulgació de la ciència i posar-los en valor, així com reconèixer la tasca dels professionals de la divulgació científica i crear un punt de reunió en el qual fer networking, compartir idees i conèixer la resta de socis de l’Associació.
Els projectes finalistes d’aquesta edició, escollits per un jurat format per professionals de la comunicació i la divulgació de la ciència, eren: ‘Biologueando’, de Mireia Querol Rovira; ‘La Dimoni de Maxwell’, de Mariona Esquerda Ciutat; ‘La genètica explicada per la Dra. Barbara McClintock’, d’Isabel Dias Loureiro; ‘Reacciona… Explota!’, de Josep Duran Carpintero; ‘Sóc Tastaolletes’, de Cèlia Ventura i Gabarró; i, per últim, el projecte ‘PlànctON’, liderat per les investigadores Magda Vila i Vanessa Balagué de l’ICM.
PlànctON: motor de vida del planeta oceà
Els mars i els oceans són, encara, uns grans desconeguts. Tot i que la investigació científica en aquesta àrea del coneixement ha avançat considerablement en els darrers anys, els resultats d’aquesta no han arribat de forma clara i massiva a la població.
Davant aquest escenari, l’ICM va impulsar el projecte "PlànctON: motor de vida del planeta oceà" que, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i el suport institucional del projecte “Who is there?” de l’Agència Estatal l’Investigació (AEI) a través de l’acreditació d’excel·lència Severo Ochoa, busca donar visibilitat als microorganismes de l'oceà i apropar així les ciències marines al món educatiu.
"D'una banda, amb aquest projecte volíem incrementar la presència de les ciències marines a les aules, ja que tenen poca representació en els currículums educatius, visibilitzant la ciència marina que es fa a l’ICM”, exposa Magda Vila.
Per la seva banda, Vanessa Balagué destaca que el projecte pretenia “visibilitzar els organismes del plàncton que, tot i que la majoria són invisibles a l'ull humà, realitzen funcions molt importants pel planeta com ho són la producció d’oxigen i aliment, a part d’intervenir en processos que regulen el clima.
Per a l’elaboració del projecte, l’ICM ha comptat amb la participació de 21 científiques i científics del centre i 3 educadors de l’Escola del Mar de l’Ajuntament de Badalona. A més, amb l’objectiu de fer la ciència més atractiva i visual, s’ha comptat amb la participació d’il·lustradors científics, artistes i educadores no formals:
Així, per exemple, per a la il·lustració científica, interactivitat i disseny web es va comptar amb Mikel Graphic Science, mentre que per a la redacció i dinamització dels contes infantils es va confiar en l’Associació 1001 Històries i es va comptar també amb el suport dels creadors audiovisuals especialitzats en el món microscòpic de Science into Images, SHOOK Studio per al disseny gràfic de l’exposició itinerant, el taller d’artistes plàstics Can Xic per a l’elaboració de les maquetes i l’artista muralista Laulópez Arts per a l’elaboració dels murals.
"A banda d’incrementar la cultura científica marina a les aules i a la societat en general i fomentar la reflexió i l’observació, aquest projecte ens ha permès unir informació sobre el plàncton que al nostre institut estava molt fragmentada en diferents grups de recerca”, celebren les líders del projecte, que subratllen la inclusivitat d’una iniciativa que ha intentat incloure diferents realitats funcionals en l’elaboració dels recursos i ha treballat majoritàriament amb escoles públiques d’alta complexitat.
Un projecte per a tothom
El projecte ha realitzat nombrosos tallers i xerrades en escoles i instituts i altres emmarcades en esdeveniments de ciència de la ciutat com la Festa de la Ciència, el Dia Mundial de l'Oceà, la Nit Europea de la Recerca o l’11F, el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
Els recursos del projecte van desenvolupar-se durant el 2021-2022, però la iniciativa continua viva i amb nombrosos plans de futur. Entre ells destaquen l’assessorament científic de l’espectacle de dansa “Plàncton” de la companyia de dansa Big Bouncers. L’obra es va estrenar fa uns mesos al CosmoCaixa de Barcelona i ara es pot veure al Mercat de les Flors fins al 15 de gener. També circularà per tots els CosmoCaixa de l’Estat.
Addicionalment, amb la mateixa companyia s’ha creat un taller de dansa i ciència que es va realitzar per primera vegada a la Festa de la Ciència 2023 i es va repetir durant la Nit Europea de la Recerca 2023 en el marc del projecte Ocean Night.
Per acabar, el projecte imparteix sessions de formació de professorat en el marc de projectes del Consorci d'Educació com ara el projecte FAIG del CESIRE, MAGNET de la Fundació Bofill, o Escoles + Sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona. De cara al futur, si s’aconsegueix finançament, la iniciativa planteja la traducció de tots els textos al castellà i a l’anglès, a part de l’edició en paper dels contes i una versió en braille elaborada en col·laboració amb l’ONCE.