"Observadors del mar" és un projecte de ciència participativa coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb l'objectiu de determinar l’impacte que pateixen els ecosistemes marins mitjançant la col·laboració de la societat en la investigació marina.

"Observadors del mar" és un projecte de ciència participativa coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb l'objectiu de determinar l’impacte que pateixen els ecosistemes marins mitjançant la col·laboració de la societat en la investigació marina. A través del portal www.observadoresdelmar.es qualsevol ciutadà que estigui en contacte amb el mar (submarinistes, banyistes, navegants i pescadors, entre d'altres ) pot aportar observacions que realitzi al mar i col·laborar així en la recollida de dades valuoses per a la ciència.
Aquest projecte, que es va iniciar de forma pilot a Catalunya, s'obre aquest any a tota Espanya, gràcies al suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Les dues primeres cites per a la presentació del projecte seran el 15 de maig, a Palma de Mallorca, i el 17 de maig, a Màlaga. També, hi haurà presentacions a Barcelona (20 de maig) i a Girona (pendent de confrimar data).
Entre la informació que s'espera recollir amb la col·laboració dels ciutadans hi ha la presència d'espècies (natives i invasores) i la detecció de fenòmens de canvi, com la mortalitat d'organismes, les proliferacions de meduses, els canvis en la distribució d'espècies i l'acumulació d'escombraries al mar. Mitjançant la web els científics validen les dades rebudes, contesten els dubtes dels ciutadans, i comparteixen els resultats de la investigació.
Elisabetta Broglio, coordinadora del projecte a l'ICM explica: "L'objectiu d'aquesta plataforma és eliminar barreres i establir un diàleg amb els ciutadans per esbrinar junts què està passant al mar. Mitjançant els projectes de ciència participativa, tots contribuïm a la recerca."
Falten dades de gran part de l'oceà
De moment, la plataforma d'Observadors del Mar manté oberts nou projectes, i cada un d'ells planteja unes preguntes. "Per col·laborar no cal ser especialista, tots podem participar, aportant la nostra experiència en una àrea concreta o una observació puntual d'un dia a la platja. El mar és massa extens i els científics no podem ser a tot arreu: només podem avançar si ampliem al màxim el nostre rang d'observació i obtenim una visió global de la situació actual", conclou Broglio.
I és que l'escassetat de dades en oceanografia es fa més palès que en altres àrees: si se sumés la superfície dels oceans coberts per vaixells o embarcacions de recerca, aquesta no superaria el 10% del total en tota la seva història. La complexitat operativa i el cost econòmic expliquen, en part, aquesta manca d'informació i justifiquen l'oportunitat de la col·laboració ciutadana.
Exemples d’albiraments de ciutadans
Joaquim Garrabou, investigador de l'ICM, explica que "el maig del 2011, alguns bussejadors van notificar que havien vist exemplars de gorgònia Paramuricea clavata en reproducció". Atès que aquesta espècie sol reproduir-se al juny, la informació va permetre als científics investigar les raons de l'avançament de la data de reproducció. "Volem recollir dades de reproducció de les gorgònies per esbrinar si s'estan produint canvis en la seva reproducció a causa del canvi climàtic, per la qual cosa hem començat a col·laborar amb els submarinistes de les diferents Federacions Subaquàtiques", comenta Garrabou.
Macarena Marambio, del projecte Alerta meduses, explica que "per obtenir mapes més complets de la distribució de les espècies i detectar la presència d'espècies noves o espècies invasores, és imprescindible comptar amb una àmplia xarxa d'observadors voluntaris. Gràcies a les campanyes de ciència ciutadana i al Projecte Observadors del mar, el nombre d'albiraments de meduses ha augmentat considerablement, el que ens ha permès obtenir dades valuoses per a l'estudi d'aquestes espècies. A més, des de fa dos anys, comptem amb la ajuda de ciutadans per mantenir una aplicació mòbil, MedJelly, que a l’estiu permet conèixer en temps real la presència de meduses a la platja i ofereix molta informació sobre aquests organismes i sobre què fer en cas de picades."
Altres projectes en marxa a Observadors del Mar són Peixos invasors, Peixos mediterranis, Crustacis decàpodes, Aus marines, Esponges amenaçades, Brossa de fons i Plàstic 0.
En les presentacions d'Observadors del Mar es donaran a conèixer les dates dels tallers pràctics que tindran lloc aquest estiu. En ells, els participants podran conèixer i aplicar el mètode científic utilitzat per realitzar mostrejos al mar, que serveix per detectar els efectes de l'escalfament a través de peixos indicadors i l'estat de conservació de les gorgònies. Per a un públic familiar, s'organitzaran tallers d'identificació de meduses i es mostraran els protocols de seguiment que utilitza actualment el projecte a Catalunya. Aquests tallers s'organitzaran en col·laboració amb associacions, federacions i altres entitats de cada comunitat. Les conferències seran gratuïtes i obertes al públic. Les dates dels tallers i jornades, així com les instruccions per inscriure’s, es poden consultar a la web de Observadores del Mar.
Properes presentacions:
15 de maig, Palma de Mallorca, Palma Aquarium, Sala Oceà. 19:00 h
17 de maig, Màlaga, Centre Nàutic del Port Esportiu de Benalmádena, Saló d'Actes. 12:00 h
20 de maig, Barcelona, Universitat de Barcelona, Sala de Graus, 18:00 h