Notícies | 01 Desembre 2021

El Pla d’Igualtat de Gènere de l’ICM: un full de ruta cap a la igualtat de gènere efectiva

Share
Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) / Jordi Camp.
Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) / Jordi Camp.

Des de l’aprovació de la Llei d’igualtat al 2007 (i la posterior normativa que ha permès el seu desenvolupament), els plans d’igualtat han esdevingut un instrument fonamental per avançar en la institucionalització dels principis de la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral. Amb l’aprovació de la Llei de la Ciència al 2014, no només s’impulsen els plans d’igualtat al centres de recerca sinó que s’incorpora la necessitat d’implantar la perspectiva de gènere com una categoria transversal en la recerca i la tecnologia.

Impulsat per la seva participació en dos projectes europeus Horizon 2020, Leading Towards Sustainable Gender Equality Plans in research performing organisations (LeTSGEPs) i RESponsible research and innovation grounding practices in BIOSciencies (ResBIOS), l’Institut de Ciències del Mar (ICM) ha aprovat del seu primer Pla d’Igualtat de Gènere, responent plenament a la normativa referida, i alineant-se amb les directrius de la Comissió Europea en relació amb la integració de la dimensió de gènere en la investigació. Igualment, el Pla de l’ICM, es dissenya sota el paraigües del II Plan de Igualdad entre Mujeres y Hombres del CSIC, que aterra a nivell de centre.

El Pla, s’ha construït sobre els resultats d’una diagnosi transversal a l’Institut que ha propiciat la presa de consciència de les situacions de discriminació i les bretxes d’iniquitat per raó de gènere, la identificació dels factors que les produeixen o afavoreixen i, en conseqüència, la possibilitat de prendre decisions informades per revertir aquestes situacions.

El Pla té com a objectiu promoure una transformació estructural que comporti l'adopció i institucionalització de la igualtat de gènere com a principi transversal de l' ICM. Per avançar en l’assoliment d’aquesta fita, s’han establert 8 eixos d’intervenció: 1) Participació de les dones en la recerca: Desenvolupament de la carrera professional; 2) Governança institucional: representativitat de gènere en la presa de decisions; 3) La dimensió de gènere en la recerca; 4) La conciliació de la vida privada i laboral i la cultura organitzacional; 5) Prevenció de la violència basada en el gènere i assetjament sexual; 6) Inclusió de la perspectiva de gènere en la cultura institucional; 7) Pressupost amb perspectiva de gènere i política retributiva; i 8) Comunicació inclusiva i no sexista.

Per a cadascun d’aquests àmbits s’han establert objectius i resultats específics que orienten  un conjunt de 14 mesures que han de permetre assolir-los. El Pla esdevé així el marc d'actuació i el full de ruta de l'ICM per intervenir sobre els biaixos de gènere existents (o latents) i generar un canvi estructural que permeti l'efectiva transversalització de la igualtat de gènere en tots els àmbits i actuacions de  l'organització. 

Amb aquesta finalitat s’integren mesures de caràcter transversal que han d’ancorar-se en les polítiques i pràctiques institucionals - com la formulació de pressupostos amb enfocament de gènere -, i mesures d’acció positiva adreçades a corregir situacions patents de desigualtat - com les intervencions que busquen reduir la segregació horitzontal i vertical (l’anomenat sostre de vidre). La transversalització de la igualtat planteja el desafiament de dur a terme canvis culturals i organitzacionals, però també un nou abordatge de l’activitat científica amb l’incorporació de la dimensió de gènere i la variable sexe a la recerca marina.  

El Pla, que és fruit del treball articulat i del consens entre múltiples actors de l’organització, materialitza així el compromís de l’ICM amb la igualtat, i involucra a tota la plantilla.

El Pla s’implementarà al llarg de 4 anys (2021-2024)  i és a més d’un document viu que pot ser adaptat per respondre idòniament a nous reptes i contextos futurs. Per avaluar l’impacte del Pla es compta amb un cos d’indicadors que permetran verificar el nivell de consecució dels resultats previstos i els canvis assolits fruit de la implementació de les mesures dissenyades.

El repte està servit!