Notícies | 07 maig 2021

Dues investigadores i un investigador obtenen una beca Junior Leader "la Caixa" per incorporar-se a l'ICM

Share

Es tracta d’ajudes de tres anys dirigides a la contractació de joves investigadores i investigadors a les quals l’ICM ha pogut accedir ara per primer cop gràcies a l'obtenció, l'any passat, del distintiu d'excel·lència Severo Ochoa.

El programa Junior Leader és un dels més competitius de la carrera postdoctoral / "la Caixa"
El programa Junior Leader és un dels més competitius de la carrera postdoctoral / "la Caixa"

Lucía PitaFrancisco CornejoViena Puigcorbé han obtingut una de les prestigioses beques Junior Leader "la Caixa" per incorporar-se a l'Institut de Ciències del Mar (ICM). Es tracta d'ajudes de 3 anys dirigides a la contractació de joves investigadores i investigadors amb una carrera prometedora amb què l’entitat bancària busca formar els futurs líders científics d'Espanya i Portugal.

Aquesta és la primera vegada que l'ICM pot participar en aquest programa gràcies a l'obtenció, l'any passat, del distintiu d'excel·lència Severo Ochoa. Així mateix, l'acreditació ha permès finançar una sèrie de sessions de formació enfocades a obtenir aquestes beques de les quals s'han pogut beneficiar totes les candidates i candidats.  

En total, en aquesta edició, oberta a més de 66 entitats d’excel·lència, s’han ofert 30 beques dins el marc del programa Junior Leader. De entre totes, 3 es materialitzaran en contractes amb l'ICM, la qual cosa confirma la capacitat de l'Institut d'atreure talent investigador.

La primera beneficiària  d’aquest programa és la Lucía Pita, que estudiarà els mecanismes moleculars implicats en la interacció entre espècies, microorganismes i l'ambient marí, un coneixement que pot contribuir al desenvolupament de teràpies contra malalties com el càncer.

Pita, que es va doctorar a la Universitat de Barcelona, ​​ha estat treballant fins ara al GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research de Kiel (Alemanya), on va realitzar el seu postdoctorat gràcies a una beca Alexander von Humboldt. A l'ICM treballarà amb la Marta Ribes, el Rafel Simó i el seu grup, especialitzat en l'estudi de les interaccions entre la biogeoquímica marina, l'atmosfera i el clima.

El segon beneficiari és l’investigador Francisco Cornejo i liderarà el projecte UCYNELLE, que explorarà, des d'un punt de vista evolutiu, la relació simbiòtica que mantenen certes algues microscòpiques marines amb un grup de bacteris fixadors del nitrogen atmosfèric que podrien servir com a model per entendre l'origen dels orgànuls a les cèl·lules eucariotes.

En el marc d'aquest projecte, Cornejo col·laborarà amb l'investigador de l'ICM Rafel Simó per aprofundir en els aspectes més químics de la comunicació entre aquests simbionts. Francisco Cornejo es va doctorar a l'ICM i fins ara ha estat treballant a la Universitat de Califòrnia de Santa Cruz (EUA) i a la Estació Biològica de Roscoff (França) gràcies a una beca Marie Sklodowska-Curie, els contractes postdoctorals més prestigiosos de la Comissió Europea.

Finalment, Viena Puigcorbé liderarà el Projecte BACRAD, que estudiarà les comunitats microbianes que es desenvolupen en les partícules marines amb l'objectiu d'entendre el seu impacte en el cicle marí del carboni i, en concret, a la remineralització del carboni orgànic.

En el marc d'aquest projecte, Puigcorbé, que es va doctorar el 2016 i fins ara ha estat treballant al Centre de Recerca d’Ecosistemes Marins de la Universitat Edith Cowan (Austràlia), treballarà de forma estreta amb l'investigador de l'ICM Josep M Gasol, especialitzat en l'estudi del paper ecològic i funcional dels microorganismes marins.

Un premi a l'excel·lència

El programa Junior Leader és un dels més competitius de la carrera postdoctoral. De les 353 sol·licituds rebudes el 2021, només 30 investigadores i investigadors, és a dir, menys d’un 10%, podran formar part d'aquest programa que busca fomentar la investigació d'alta qualitat i innovadora i donar suport als millors talents científics.

Als beneficiaris d'aquests ajuts se'ls ofereix un entorn atractiu i competitiu per realitzar una investigació d'excel·lència. Entre totes les entitats participants a la convocatòria es troben els centres i les unitats acreditades amb els distintius d'excel·lència Severo Ochoa o Maria de Maeztu, a part dels Instituts d'Investigació Sanitària Carles III i les unitats portugueses d’I+D qualificades com excel·lents per la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal.