Notícies | 17 Juliol 2015

Des d’avui la Biblioteca de l’ICM passa a anomenar-se “Biblioteca Carles BAS i PEIRED”, en reconeixement a la seva trajectòria i dedicació.

Share

Avui, 17 de juliol de 2015, la Biblioteca de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) ha passat a anomenar-se Biblioteca Carles Bas i Peired. Es tracta de l'homenatge que l'ICM fa a un dels seus membres més distingits, investigador de referència i que ha dedicat tota la vida a la promoció del centre i de les ciències marines en general.

Avui, 17 de juliol de 2015, la Biblioteca de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) ha passat a anomenar-se Biblioteca Carles Bas i Peired. Es tracta de l'homenatge que l'ICM fa a un dels seus membres més distingits, investigador de referència i que ha dedicat tota la vida a la promoció del centre i de les ciències marines en general.

Aquest matí,  les 13 hores, en presencia d’un Professor Bas emocionat i agraït i de nombrosos investigadors de la casa,  s’ha descobert la placa amb el nou nom de la Biblioteca. Durant l’acte, el Director de l’ICM Albert Palanques i altres investigadors de centre han posat l’èmfasi, en la passió i dedicació que el Prof. Bas ha mostrat sempre durant la seva carrera professional envers les Ciències Marines i l’ICM. També s’han llegit escrits de reconeixement de diversos grups de recerca d’arreu de l’estat espanyol.

Amb les seves iniciatives, el Prof. Bas va aconseguir els primers grans projectes científics de l’ICM, amb una gran visió integradora de les diferents disciplines, tant en el Sahara Espanyol (va ser l’iniciador i responsable de les campanyes oceanogràfiques en aquesta regió) com a  Sudàfrica (va ser el responsable de la participació nacional en els comitès de gestió de la pesquera de Sudàfrica) i al Mediterràni. Va ser ànima impulsora de les construccions dels vaixells oceanogràfics Coornide de Saavedra i García del Cid , vaixells que posteriorment va gestionar des del seu càrrec de Director del ICM. Va obrir l’Institut a altres regions de l’estat espanyol i països de Llatinoamèrica amb un seguit de convenis i doctorands. En particular, va portar el nom de l’ICM en la constitució de la Llicenciatura i Doctorat en Ciències del Mar a La Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. Sempre preocupat pel reconeixement de l’ICM en la política científica estatal i nacional, va aconseguir que visitessin el centre importants figures polítiques com Federico Mayor Zaragoza (aleshores Ministre d’Educació) i Jordi Pujol (President de la Generalitat), d’entre altres. 

La seva producció científica ha sigut elevada i ha dirigit treballs de recerca fins a una molt avançada edat. Tot això li ha valgut rebre reconeixement en diversos àmbits culturals i científics fora de l’ICM per les seves responsabilitats a arreu de Catalunya, Espanya i el món. Va ser Vice-president i President del Marine Resources Committee of the Food and Agriculture Organisation - General Fisheries Commis­sion for the Mediterranean (FAO-GFCM) (1962-1964 i 1972), Vice-president i President de la Societat Catalana de Biologia (1973-1979), Membre del Comissionat especial de la UNESCO a Mauritània, Encomienda de la Orden del Mérito Civil (1973), President del Sci­entific Advisory Council of the International Commission for South East Atlantic Fisheries (1977), Director del Instituto de Investigaciones Pesqueras (ara Institut de Ciències del Mar) (1983-1987), Medalla al mèrit sobre Pesqueries de la Generalitat de Catalunya (1990), membre del Comissionat especial a l’Uruguai per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCP i del Programma de Desenvolupament de les Nacions Unides (1990), Rector honorari de les Aulas del Mar de la Universidad de Murcia, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Doctor honoris causa per la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (2005) i recentment Premi Galardón Océanos en categoría individual per la Asociación Atlántica de Oceanógrafos (2015).