Notícies | 30 Gener 2023

Carmen García-Comas i Pedro Cermeño, guardonats amb el premi Ciutat de Barcelona 2022

Share

El jurat ha reconegut la seva tasca en el desenvolupament d'un model de diversificació que permet explicar com ha evolucionat la biodiversitat marina en els darrers 500 milions d'anys.

El nou model de diversificació té potencial per abordar qüestions que fa dècades que no resolen / iStock.
El nou model de diversificació té potencial per abordar qüestions que fa dècades que no resolen / iStock.

Carmen García-Comas i Pedro Cermeño, de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, han estat guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona 2022 en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra. El jurat ha reconegut la seva tasca en el desenvolupament d'un model de diversificació que permet reconstruir la història de la biodiversitat marina des de l'explosió de vida del Càmbric, fa uns 540 milions d'anys, fins l’actualitat.

Els detalls del model es recullen en un article publicat el passat mes de juliol a la prestigiosa revista Nature. Segons l’estudi, la biodiversitat marina actual és el resultat de llargs períodes d'estabilitat ambiental a la Terra que van permetre el desenvolupament de hotspots o punts calents de biodiversitat, és a dir, regions amb un nombre elevat d'espècies.

“Com que el registre fòssil és incomplet, necessitàvem desenvolupar un nou enfocament computacional capaç de recrear la història de la biodiversitat als oceans, especialment l'origen dels hotspots”, explica Cermeño.

Per la seva banda, García-Comas, exposa "va ser emocionant veure com a partir d´una única espècie, el model és capaç d’omplir els oceans de vida, fent emergir 540 milions d’anys després els patrons de biodiversitat marina que observem en l'actualitat".

Finalment, el model posa sobre la taula sobre una de les qüestions més controvertides de l'ecologia evolutiva: si hi ha o no un límit a la diversitat global que pot acollir la Terra. La teoria ecològica afirma que, a mesura que augmenta la diversitat i s'intensifiquen les interaccions biològiques, com la competència, el procés de diversificació s'alenteix fins a aturar-se. En aquest punt, l'aparició i l'establiment d'una espècie nova provocarà inevitablement l'extinció d'una espècie antiga.

Tanmateix, part de la comunitat científica ha argumentat que els ecosistemes de la Terra són tan heterogenis que sempre hi haurà espai per a més espècies. "Els nostres resultats concilien tots dos punts de vista. Mentre que la major part dels oceans presenten nivells de diversitat molt inferiors al màxim, les regions que allotgen hotspots de biodiversitat podrien estar a prop del límit", destaquen els guardonats.

La cerimònia de lliurament dels premis, amb una dotació de 9.500 euros, tindrà lloc el pròxim 15 de febrer al Saló de Cent de la capital catalana.