Notícies | 04 Abril 2023

Arrenca PETRI-MED, un ambiciós projecte per monitorar la biodiversitat microbiana marina des de l'espai

Share

La iniciativa busca desenvolupar nous indicadors per monitorar la biodiversitat microbiana marina del Mediterrani des de l'espai a través de l'òmica i la intel·ligència artificial.

Imatge de la Mediterrània obtinguda a partir de les observacions dels satèl·lits Sentinel 3A i 3B del 14 de juliol de 2022. ©EUMETSAT [2023]
Imatge de la Mediterrània obtinguda a partir de les observacions dels satèl·lits Sentinel 3A i 3B del 14 de juliol de 2022. ©EUMETSAT [2023]

Aquest mes d'abril ha arrencat el projecte PETRI-MED, una iniciativa liderada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que té com a objectiu principal desenvolupar nous indicadors per monitorar la biodiversitat microbiana marina del Mediterrani a través de la teledetecció, l'anàlisi genòmica in situ i la intel·ligència artificial.

El monitoratge de la biodiversitat microbiana del plàncton és essencial per conèixer l'estat de salut del medi marí. I és que, mentre el plàncton fotosintètic ens dona informació de la producció primària -un procés fonamental que sustenta els nivells tròfics superiors-, la composició de la comunitat microbiana és clau per a l'estudi de processos biogeoquímics tan importants com la fixació del nitrogen, la captura de carboni o l'acidificació dels oceans, que també ens donen moltes pistes sobre la dinàmica i l'estat de l'ecosistema marí.

"En aquesta ocasió ens volem centrar en el mar Mediterrani pel simple fet que està catalogat com un dels hotspots –punts calents- de biodiversitat marina i costanera més importants del món i proporciona una gran quantitat de serveis ecosistèmics i culturals a milions de persones", destaca Marco Talone.

En concret, l'objectiu del projecte és desenvolupar un índex basat en la teledetecció per monitorar l'estat i les tendències espaciotemporals de la composició de la comunitat microbiana del plàncton, cosa que permetrà a les investigadores i investigadors aprofundir en la connectivitat ecològica i en la seva relació amb altres processos, tant naturals com derivats de l’activitat antropogènica.

Teledetecció, genòmica i intel·ligència artificial

PETRI-MED es basarà en mesures radiomètriques òptiques per satèl·lit. La radiometria òptica mesura la fracció de llum solar retrodispersada des de la capa superior de la columna d'aigua després d’interaccionar amb partícules en suspensió i matèria dissolta que absorbeixen o dispersen la llum incident.

Així mateix, les dades satel·litals es combinaran amb models biogeoquímics i físics d'última generació proporcionats pel Servei de Vigilància Marina Copernicus -que ofereix informació sobre l'estat de l'oceà blau (físic), blanc (gel marí) i verd (biogeoquímic)-, i observacions genòmiques in situ obtingudes mitjançant intel·ligència artificial.

L'objectiu final del projecte, finançat per la Unió Europea i la Fundación Biodiversidad, és proporcionar als responsables polítics i altres parts interessades els coneixements adequats per permetre una gestió dels ecosistemes basada en mètriques quantitatives i en temps real. Això, alhora, permetrà dissenyar i aplicar diferents estratègies i polítiques de protecció i fer un seguiment de la viabilitat de la gestió de les Àrees Marines Protegides (AMP) en resposta al canvi climàtic.