Notícies | 27 Febrer 2023

Arrenca LIFE DREAM, un ambiciós projecte europeu per restaurar els esculls de corall d’aigua freda

Share

La iniciativa, en què participa l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), promourà la protecció, recuperació i preservació d’aquestes comunitats de gran importància ecològica.

Els coralls d'aigua freda estan classificats en la Directiva d'Hàbitats de la Unió Europea com a ecosistemes “d’excepcional valor ecològic” / Oceana.
Els coralls d'aigua freda estan classificats en la Directiva d'Hàbitats de la Unió Europea com a ecosistemes “d’excepcional valor ecològic” / Oceana.

Els esculls de corall d’aigües fredes exerceixen un paper clau a l'oceà, on actuen com a arquitectes dels ecosistemes profunds i exerceixen de refugi per a nombroses espècies. De fet, la Directiva d'Hàbitats de la Unió Europea els considera ecosistemes “d’excepcional valor ecològic”, si bé  fins ara rarament han estat objecte dels projectes LIFE, l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat exclusivament a la protecció del medi ambient i a l’impuls de l’acció climàtica.

Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquestes comunitats, l’ICM-CSIC participa ara en el projecte LIFE-DREAM, una iniciativa europea  liderada pel Consell Nacional de Recerca d’Itàlia (CNR, per les seves sigles en italià) italià que se centrarà, durant els pròxims quatre anys, en l’estudi i la restauració d’aquests ecosistemes, fortament impactats pels efectes del canvi climàtic, la pesca i la contaminació marina.

El projecte es desenvoluparà en quatre àrees d'interès del Mediterrani: la plataforma de Monopoli i el Canó de Bari, al sud de l'Adriàtic; el Canó del Dohrn, al mar Tirrè; la muntanya submarina del Seco de los Olivos, al mar d'Alborán; el Parc Nacional Marí d'Alonissos i el nord de les illes Espòrades, ubicades a la plataforma continental del mar Egeu.

“Aquests ecosistemes exerceixen un paper clau en el manteniment de la biodiversitat global i actuen com a embornals de CO2, per la qual cosa és important conèixer bé la seva ecologia i estat de conservació”, explica Claudio Lo Iacono, un dels coordinadors del projecte a l’ICM-CSIC.

En aquest sentit, Jorge Guillén, que també participa en la iniciativa, afegeix que “el projecte LIFE-DREAM ens permetrà generar mapes de l’impacte antropogènic sobre aquestes comunitats, la qual cosa vol ajudar a millorar-ne la gestió i conservació”.

En el marc d’aquest projecte estan previstes diverses campanyes oceanogràfiques que permetran recopilar informació i integrar-la en un mateix repositori per a obtenir una imatge global de l’estat dels coralls d’aigua freda del Mediterrani. Així mateix, es contempla l’extracció, durant aquestes sortides, de deixalles marines, i la instal·lació d’esculls artificials que contribueixin a la recuperació d’aquestes comunitats. 

Entre les unitats de recerca participants en el projecte es troben el Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), la Stazione Zoologica A. Dohrn (SZN), la Università Politecnica delle Marche (UNIVPM), la Università degli Studi di Bari (UNIBA), la Università degli Studi di Napoli Federico II (UNINA), el Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a través de l’ICM-CSIC. A part, hi col·laboren organitzacions de conservació marina com la Fundació OCEANA o UNEP/MAP, entre altres.