Aquesta matinada s’ha celebrat l’EU-Singapore Dialogue "Accelerating Climate Action Post-COVID-19: Shared Concerns and Opportunities", que ha comptat amb la presència de la investigadora de l’ICM Marta Coll com a moderadora del panell dedicat a les solucions basades en la naturalesa per a combatre el canvi climàtic.

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha interromput la vida quotidiana i ha afectat greument a les economies d’arreu del món. Els governs han hagut de prioritzar el tractament de la crisi sanitària i les conseqüències econòmiques consegüents intentant no oblidar les consideracions a més llarg termini. La pandèmia també ha subratllat la necessitat d'una acció internacional conjunta per potenciar la resiliència davant els desafiaments futurs, inclosa l'amenaça del canvi climàtic.
Abans de la pandèmia, la UE estava avançant en el disseny del Pacte Europeu Verd per fer que la regió fos climàticament neutra per al 2050, la qual cosa s'aconseguiria si s’emetés la mateixa quantitat de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera que la que es retira per diferents vies.
Reafirmant el compromís de la UE, el passat mes de setembre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar nous objectius de reducció d'emissions per a la UE. Entre ells figura un increment de l'objectiu de reducció d'emissions per al 2030 de, com a mínim, el 55%. Ara, però, aquest i altres objectius climàtics hauran d'alinear-se amb els esforços de recuperació de la UE.
Davant d'aquest escenari, l'Institut de Ciències del Mar (ICM), l'Institut d'Afers Internacionals de Singapur i l'Institut d'Estudis d'Energia han organitzat l'EU-Singapore Dialogue: "Accelerating Climate Action Post-COVID-19: Shared concerns and Opportunities", que s’ha celebrat aquesta matinada de manera virtual.
L'esdeveniment buscava proporcionar als polítics, als representants del sector privat i als científics una plataforma per compartir coneixements i opinions sobre els esforços actuals per accelerar l'acció climàtica fins i tot enmig de la pandèmia.
"Aquest esdeveniment ens ha permès discutir sobre com avançar en l'era post-COVID-19, on les solucions a la crisi sanitària i socioeconòmica no han de dificultar els esforços urgents i necessaris per afrontar la crisi climàtica. Unes accions que s'han de dur a terme a nivell tant individual com empresarial per crear veritables solucions sinèrgiques", exposa la investigadora de l'ICM Marta Coll, que ha assistit a la trobada.
Durant la trobada s’han explorat la recuperació ecològica després de la pandèmia provocada per la COVID-19 i les implicacions per a l'acció climàtica, diferents solucions basades en la naturalesa per combatre la crisi climàtica i les formes més innovadores de finançament sostenible.
La idea és que tant els governs com el sector privat siguin conscients que els compromisos de l’acció climàtica no signifiquen una pèrdua ni de temps ni de diners, sinó que poden, de fet, produir un canvi positiu i, alhora, crear nous llocs de treball i garantir el desenvolupament socioeconòmic.