Notícies | 02 Juliol 2018

Neix SIBECOL, societat científica que unirà a professionals de la Península Ibèrica de totes les àrees de l'ecologia

Share

Avui s'ha signat l'acord de constitució de la nova Societat Ibèrica d'Ecologia (SIBECOL) que agrupés en un inici a més de dos mil professionals d'Espanya i Portugal de totes les àrees de l'ecologia (terrestre, marí i d'aigües continentals). La signatura s'ha realitzat aquesta tarda en l'Institut de Ciències del Mar, institució que allotjarà la seu de SIBECOL.

Neix SIBECOL, societat científica que unirà a professionals de la Península Ibèrica de totes les àrees de l'ecologia

Avui s'ha signat l'acord de constitució de la nova Societat Ibèrica d'Ecologia (SIBECOL) que agrupés en un inici a més de dos mil professionals d'Espanya i Portugal de totes les àrees de l'ecologia (terrestre, marí i d'aigües continentals). La signatura s'ha realitzat aquesta tarda en l'Institut de Ciències del Mar, institució que allotjarà la seu de SIBECOL.

Aquesta nova societat ha estat promoguda per quatre associacions científiques espanyoles i portugueses, l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (AEET), l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), la Sociedade Portuguesa d'Ecologia (SPECO) i la Societat Espanyola d'Etologia i Ecologia Evolutiva (SEEEE), amb el suport d'una important representació de la comunitat de científics/as marins que encara no estaven agrupats en cap societat d'àmbit nacional. "Reunir en una mateixa societat a investigadors dedicats a ecosistemes terrestres i aquàtics permetrà que existeixi una major col·laboració entre experts. Aquesta col·laboració és imprescindible per afrontar, de forma òptima, els reptes científics i socials, i especialment aquells relacionats amb el canvi global", apunta Cèlia Marrasé, investigadora científica de l'ICM i actual presidenta de SIBECOL.

Entre els principals reptes als quals s'enfronta aquesta nova societat de ecòlogues ibèriques està el gran problema de la sostenibilitat ambiental conseqüència, entre altres factors, de la pèrdua de biodiversitat, els efectes del canvi climàtic, la deterioració de la qualitat de l'aigua o el canvi d'usos i fragmentació del territori. Per tant, una de les principals finalitats que es planteja SIBECOL és treballar de forma conjunta per entendre el funcionament dels ecosistemes terrestres i aquàtics i desenvolupar iniciatives que puguin millorar la gestió del mitjà natural, així com mitigar l'impacte negatiu sobre els ecosistemes i els recursos que ens ofereixen a la societat.

 

Una veu comuna per incidir davant instàncies nacionals i internacionals

"La unió fa la força", tal com defensa Adolfo Cordero, president de SEEEE. Una fi, en si mateix, que queda reflectit en els estatuts de SIBECOL, els quals contemplen com a objectiu principal la col·laboració entre els i les ecólogues de tots els àmbits de la península ibèrica para, en paraules de Francisco Lloret, president de l'AEET: "constituir una veu comuna capaç d'incidir en les decisions sobre política mediambiental nacionals i internacionals". Referent a això, Maria Amélia Martins-Loução, presidenta de SPECO, assenyala a més diverses dels avantatges que suposa augmentar la massa crítica dels ecòlogues ibèrics de cara a "aconseguir una major projecció internacional de les recerques que es realitzin i un major pes en la defensa i difusió dels valors ecològics i de sostenibilitat en l'àmbit ibèric", explica. Així mateix, Antonio Camacho, fins fa uns dies president de l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) i impulsor de SIBECOL en nom de l'AIL, assenyala que "l'especificitat dels ecosistemes mediterranis, la gran biodiversitat que alberga la Península Ibèrica, i la intensitat de les interaccions entre els medis terrestres, aquàtic continental, i marí, fa imprescindible el treball conjunt en el nostre entorn geogràfic per al manteniment dels valors naturals, els serveis que la naturalesa ens presta, i la millora de la sostenibilitat de les accions humanes", paraules que ratifica la nova presidenta de l'AIL, Núria Bonada.

Entre els objectius principals d'aquesta nova Societat està també, difondre entre la societat i les institucions el coneixement d'un col·lectiu molt ampli de científics amb un gran bagatge dins del camp de l'Ecologia. Segons compte Francisco Lloret: "la creació d'aquesta nova societat és una aspiració de fa molts anys que permetrà entre altres coses impulsar accions o activitats conjuntes d'interlocució directa amb l'administració i la ciutadania per brindar informació i recolzo en la presa de decisions mediambientals", indica.

 

La SIBECOL celebrarà el seu primer Congrés fundacional en febrer de 2019

El tret de sortida de SIBECOL serà un congrés fundacional que se celebrarà del 4 al 7 de febrer de 2019 coincidint amb el centenari del naixement de Ramón Margalef, considerat pioner i "pare" de l'ecologia a Espanya. L'acte es realitzarà en la Universitat de Barcelona (UB), lloc on va exercir la seva labor docent i investigadora. Explicarà a més amb el suport del Centre de Recerca Ecològica i  Aplicacions Forestals (CREAF), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona (UdG), l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Aquest congrés, al seu torn, es correspondrà amb el XIV Congrés de l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (AEET).

Entre les finalitats de la SIBECOL està l'organització de tota classe d'activitats educatives i científiques sobre ecologia i el medi ambient com és el cas d'aquest Congrés, a més de la creació de grups de treball per al desenvolupament de coneixements i mètodes, o la gestió de publicacions i altres sistemes de divulgació a través de les revistes científiques Ecosistemes, Ecologi@, Limnetica i Scientia Marina.