L'ICM desenvoluparà, en el marc d'aquesta iniciativa, una plataforma de ciència ciutadana on cada comunitat implicada podrà penjar i compartir les seves observacions.

Aquest mes d'octubre ha arrencat ARSINOE, un projecte europeu del programa de reptes de la societat, acció climàtica i medi ambient on l'Institut de Ciències del Mar (ICM) monitorarà la biodiversitat gràcies a l'ajuda de la ciutadania.
En concret, l'ICM desenvoluparà, en el marc d'aquesta iniciativa, una plataforma de ciència ciutadana on cada comunitat implicada podrà penjar i compartir les seves observacions, contribuint així al seguiment de la biodiversitat a les diferents regions del projecte on es desenvoluparà aquesta activitat participativa.
El projecte, que disposa d'un pressupost de 15 milions d'euros i coordinat per la Universitat de Tessàlia, reuneix un total de 41 socis de 15 països. Durant els pròxims quatre anys, tots ells treballaran conjuntament amb l'objectiu de desenvolupar i implementar mesures i solucions innovadores d'adaptació al canvi climàtic a tot Europa.
"Algunes de les solucions plantejades requeriran un seguiment intensiu de la biodiversitat, i és aquí on la plataforma participativa que implementarem jugarà un paper clau", exposa l'investigador de l'ICM i màxim responsable del projecte Jaume Piera.
Un escenari complex
Segons els experts, les solucions actuals d'adaptació al canvi climàtic són insuficients tenint en compte que està estretament relacionat amb altres reptes globals com la seguretat alimentària, l'escassetat d'aigua, la pèrdua de biodiversitat i la degradació del medi ambient.
Per això, les mesures desenvolupades en el marc del projecte ARSINOE (Climat Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations) tindran en compte la complexitat, les interdependències i la interconnexió entre les diferents societats i economies contemporànies, tenint en compte els interessos de tots els agents implicats.
Així mateix, estaran alineades amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que pretén superar reptes com ara el canvi climàtic o la degradació del medi ambient. Per acabar, les solucions que es proposin a través d'ARSINOE seran específiques per a cada regió europea, i buscaran fomentar la sostenibilitat i la millora dels ecosistemes marins i terrestres.
L'aplicabilitat, la reproductibilitat, el potencial i l'eficàcia de les mesures es comprovarà en nou regions europees diferents, entre elles rius, ports, llacs, illes i zones litorals tant del sud com del nord d'Europa. En el cas particular de Grècia, l'equip de l'ICM desenvoluparà la plataforma en col·laboració estreta amb l'Agència de Medi Ambient Natural i Canvi Climàtic (NECCA), encarregada de la gestió de les àrees protegides del país i la conservació de la seva biodiversitat.