Notícies | 08 Novembre 2016

L’ICM lidera un projecte per acompanyar als ciutadans en la planificació d’una transició energètica cap a un nou model socioeconòmic.

Share

L’Institut de Ciències del Mar ha acollit aquests dies la primera reunió dels responsables en les tasques principals del projecte MEDEAS (Guiding European Policy toward a low-carbon economy.

L’Institut de Ciències del Mar ha acollit aquests dies la primera reunió dels responsables en les tasques principals del projecte MEDEAS (Guiding European Policy toward a low-carbon economy. Modelling Energy system Development under Environmental And Socioeconomic constraints), en el que participen universitats, institucions de recerca, agències d’energia, grups de recerca en sostenibilitat i ONGs de 8 països europeus (Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Espanya, Grècia, Itàlia, República Txeca).

L’objectiu d’aquest projecte, que es lidera des de l’ICM-CSIC, és desenvolupar un nou model numèric que descrigui de manera fidel les interaccions energètiques, econòmiques, socials i ambientals a Europa, i d’Europa amb la resta del món. “Aquest model, que serà lliure i gratuït, ha de servir per ajudar als ciutadans, empreses i gestors en la planificació d’una transició energètica cap a un nou model socioeconòmic basat en energies renovables i respectuós amb el medi ambient” explica Jordi Solé Ollé, investigador de l’ICM i IP del projecte.

L’equip de MEDEAS s’ha reunit a Barcelona per discutir reptes i necessitats per la creació del model i per analitzar els primers resultats relacionats amb la recopilació de dades. En aquesta primera etapa, també s’està elaborant un comitè assessor format per diferents tipus de professionals que van des del món acadèmic, fins a representants polítics, passant per representants d’entitats o ONGs per a donar suport a les persones encarregades de les polítiques energètiques del model.

 

El model

El model que MEDEAS realitzarà estarà disponible per a qualsevol persona interessada: serà una eina informàtica de simulació totalment pública i en codi obert, dissenyada en un llenguatge d'alt nivell i relativament fàcil d'utilitzar (s’ha escollit Python) i podrà ser modificada i expandida pels mateixos usuaris.

Estarà estructurada en tres submodels: el model global, el model Europeu i finalment un model de país que serà una mitjana de tots els països de la Unió Europea; en ella, s’inclouran tant aspectes socials com econòmics per poder arribar a tots els sectors de la societat.

El projecte pren com referència el WoLiM (World Limits Model), un model d’Energia-Economia-Medi ambient que té en compte en la seva evolució  les limitacions imposades pels recursos naturals, tant pel que fa a combustibles fòssils com per l’accés a minerals essencials pel desenvolupament de l’economia global.

“Volem que aquesta eina sigui útil per la planificació de la necessària transició energètica, i perquè es pugui adaptar a les necessitats de cada usuari estem pensant amb un disseny modular, aplicats a diferents sectors econòmics i escales espacials” comenta Antonio Turiel, membre de l’equip de l’ICM del projecte MEDEAS i creador del blog The Oil Crash. Precisament aquest blog ha representat des de fa anys un esforç de divulgació de la problemàtica ambiental i dels recursos en el que han participat els membres de l’equip coordinador i que és l’origen de moltes de les seves inquietuds.

Pel que fa a la difusió del producte i del seu ús, està previst crear un curs de formació a distància per internet (Massive Open Online Course o MOOC) on s’ensenyaran les principals aplicacions i possibilitats d’aquest.

MEDEAS (www.medeas.eu) és un projecte europeu finançat en el marc del programa "Horizon 2020" amb una durada prevista de 48 mesos i un pressupost de 3.7M€.