Notícies | 16 Setembre 2024

L'ICM i la UCV impulsen l'ús de meduses en el camp de la biomedicina

Share

El projecte s'emmarca en les polítiques d'economia circular i residu zero, i establirà aliances amb el sector pesquer, el Ministeri i la Unió Europea.

La medusa barril (Rhizostoma pulmo) és una de les espècies més abundants a la Mediterrània espanyola / Eduardo Obis.
La medusa barril (Rhizostoma pulmo) és una de les espècies més abundants a la Mediterrània espanyola / Eduardo Obis.

L'Institut de Recerca en Medi Ambient i Ciència Marina de la Universitat Catòlica de València (IMEDMAR-UCV) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han iniciat el projecte d'investigació ‘Col·lagen de meduses: un recurs innovador de la Mediterrània en biotecnologia blava (COLMED)’, que té com a objectiu impulsar l'ús de meduses com a font sostenible per al desenvolupament de biomaterials en el camp de la biomedicina. A més, la iniciativa contribuirà a reduir els impactes socioeconòmics que generen les proliferacions de meduses en els sectors turístic i pesquer.

La medusa barril (Rhizostoma pulmo) i la ‘ou ferrat’ (Cotylorhiza tuberculata) són espècies molt abundants a la Mediterrània espanyola, apareixen sovint en les captures accidentals dels pescadors artesanals, i són conegudes en la comunitat científica pel seu alt contingut en col·lagen. Les altes temperatures registrades en els darrers anys a la Mediterrània, juntament amb altres factors, han afavorit el seu augment.

Per això, segons subratlla José Tena, investigador principal del projecte i director de l'IMEDMAR-UCV, volen potenciar el col·lagen procedent de meduses com una matèria primera innovadora per a aplicacions i productes que “milloren significativament el benestar i la salut de les futures generacions en biomedicina, nutracèutica i cosmecèutica”. A més, el seu ús és una alternativa sostenible al col·lagen derivat de la pell i ossos procedents de mamífers terrestres com els bovins i els porcs.

D'altra banda, les proliferacions o ‘blooms’ de meduses han augmentat en freqüència i intensitat en les darreres dècades, a causa de factors com el canvi climàtic i la sobrepesca. Un dels sectors més perjudicats és el pesquer, ja que l'obstrucció de les arts i xarxes de pesca, la mortalitat de les captures, l'augment del temps de pesca i el consum de combustible afecten els pescadors artesanals que operen prop de la costa amb vaixells de dimensions reduïdes i que utilitzen, entre altres arts, les xarxes d’emmalle i tresmall. Per això, Ainara Ballesteros, investigadora de l'IMEDMAR-UCV, aposta per utilitzar aquestes captures accidentals de meduses: “No podem desaprofitar aquest recurs de gran valor, sobretot en el marc de polítiques d'economia circular i residu zero”, reconeix.

Així mateix, a causa dels canvis que s'estan observant des de fa anys en els cicles de vida i la dinàmica poblacional, el projecte COLMED col·laborarà amb la plataforma de ciència ciutadana marina “Observadors del Mar” i el “Projecte Alerta Meduses” per complementar la base de dades sobre presència i absència d'aquests organismes a la Comunitat Valenciana i Catalunya, i analitzar així les tendències de les poblacions davant el canvi climàtic. 

"La fase adulta d'aquestes espècies estava present entre juliol i setembre anys enrere, i ara les estem veient des de l'abril fins al novembre", reconeix la investigadora de l'ICM-CSIC, Macarena Marambio.

Aliances amb el sector pesquer, el Ministeri i la Unió Europea

L'equip d'investigadors del projecte COLMED treballarà en col·laboració amb les confraries de pescadors de Moraira i de Xàbia a la Comunitat Valenciana, i El Port de la Selva, Cadaqués i Roses a Catalunya. Les confraries seran les encarregades d'extreure, recollir i emmagatzemar les meduses. Es duran a terme jornades de capacitació per elaborar plans de gestió del recurs consensuats entre tots dos col·lectius i assegurar així la integritat de les captures en els procediments biotecnològics. “En els darrers anys, alguns pescadors de diverses confraries ens preguntaven si podíem utilitzar les meduses que pescaven com un recurs alternatiu a la seva activitat per complementar la seva font d'ingressos”, apunta Josep-Maria Gili, investigador de l'ICM-CSIC.

El projecte COLMED es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Pleamar, i està cofinançat per la Unió Europea a través del FEMPA (Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura).