Notícies | 10 Juliol 2020

L'ICM estudia el comportament de l'escamarlà a través d'un observatori submarí

Share

Durant un any investigadors de l'ICM estudiaran el comportament de l’escamarlà a través d'un observatori submarí de l'EMSO situat a 20 metres de profunditat a la badia irlandesa de Galway.

L'observatori pertany a la infraestructura europea EMSO / ICM-CSIC
L'observatori pertany a la infraestructura europea EMSO / ICM-CSIC

L'escamarlà (Nephrops norvegicus) és un crustaci decàpode de gran valor comercial. La pressió pesquera és una de les grans amenaces que planegen sobre l'espècie, afectada sobretot per arts de pesca com l'arrossegament, que destrossa les galeries que aquests decàpodes excaven en fons tous per refugiar-se.

Els escamarlans romanen en aquesta mena de túnels durant el dia i surten de nit a buscar menjar, per la qual cosa estudiar el comportament i estimar l'estoc de l'espècie no és precisament fàcil. Per això es necessiten programes de seguiment exhaustius com ho és el projecte Smart Lobster, en què participen investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona i del Marine Institute (MI) de Galway (Irlanda).

El programa, finançat per la infraestructura Europea Marina EMSO (European Multidisciplinary Seafloor and water column Observatory), s'acaba de posar en marxa i té com a objectiu principal monitorar el comportament de l'escamarlà a partir de filmacions dels seus moviments i de la seva activitat.

Per fer-ho, els investigadors faran servir un observatori submarí situat a 20 metres de profunditat davant la costa de Spiddal -un petit poble de la badia irlandesa de Galway-, on es troba un dels majors caladors d'aquesta espècie a l'Atlàntic Nord-oriental.

L'observatori està situat a 20 metres de fondària
L'observatori està situat a 20 metres de fondària / ICM-CSIC

Des d'aquest observatori, batejat amb el nom de SmartBay, es recopilaran contínuament imatges dels escamarlans, la qual cosa permetrà estudiar, per exemple, com aquests crustacis excaven les galeries on es refugien.

Així mateix, els experts, entre els quals hi ha en Jacopo Aguzzi, en Joan Company i en Joan Navarro del grup ‘Funcionament i Vulnerabilitat dels Ecosistemes Marins’ de l'ICM, analitzaran el paper dels factors ecològics i ambientals que influeixen en l'excavació d'aquestes galeries, com ho són les interaccions territorials socialment agressives i la presència de preses o depredadors.

Això ajudarà a fer una millor avaluació de l'estoc de l'espècie, ja que segons apunta en Jacopo Aguzzi, "tots aquests factors creen indeterminació en les avaluacions que es fan a través de campanyes d'arrossegament, ja que els animals són capturats només quan estan fora de les galeries".

En el marc del projecte Smart Lobster, els investigadors de l'ICM i del MI van submergir el passat 27 de maig un marc d'acer per monitorar el comportament de 15 individus durant els propers 12 mesos. Segons ells, això permetrà estandarditzar les dades demogràfiques de l'espècie obtingudes amb xarxes d'arrossegament i trineus remolcats amb vaixell.

"Els observatoris costaners com l’SmartBay representen una excel·lent oportunitat per al desenvolupament d'estudis pilot com aquest, que han de servir per avançar tecnològicament en els enfocaments d'avaluació d'estoc més clàssics, proporcionant noves dades ecològiques de manera multidisciplinària i altament integrada", exposa Aguzzi.

En referència a això, Alan Berry, director de l'SmartBay, subratlla que observatoris com el de la badia de Galway "faciliten la investigació científica i la producció de nous coneixements per millorar la gestió de l'ecosistema marí". A Espanya, per exemple, hi ha l’OBSEA, un observatori submarí situat molt a prop del municipi costaner de Vilanova i la Geltrú que també forma part de l'EMSO.

L’EMSO és un organisme europeu distribuïdor de dades científiques marines del que formen part 11 observatoris oceanogràfics ubicats en llocs estratègics que van des de l'Atlàntic nord fins al Mar Negre. El director general de l'EMSO, Juanjo Dañobeitia, de la UTM-CSIC, indica que "l'objectiu principal d'aquesta infraestructura és proporcionar una visió integrada de les propietats i processos ambientals relacionats amb les interaccions entre la geosfera, la biosfera i la hidrosfera" .

L'experiment permetrà veure com els escamarlans excaven les galeries on es refugien
L'experiment permetrà veure com els escamarlans excaven les galeries on es refugien / ICM-CSIC