Desenes d'especialistes vinculats a l'Institut han col·laborat en la publicació, que es pot descarregar gratuïtament a la web libros.csic.es.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat “L'oceà que volem: ciència oceànica inclusiva i transformadora”, un llibre impulsat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona en el marc de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030).
Escrit per desenes d'especialistes d'una vintena de centres de recerca, el llibre es divideix en set capítols dedicats als set grans objectius d'aquesta commemoració internacional, que es resumeixen a la frase “un oceà net, saludable, productiu, predictible, segur, accessible i inspirador”.
"La investigació marina pot contribuir a millorar la salut de l'oceà global i a mitigar el canvi climàtic, cosa que connecta perfectament amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU", assenyala Josep Lluís Pelegrí, director de l'ICM-CSIC i editor del llibre juntament amb els investigadors Josep Maria Gili i Maria Victoria Martínez de Albéniz. “Aquesta obra col·lectiva, composta per 83 textos, incideix de manera particular en la idea que els humans som part i no propietaris de la naturalesa”, afegeix.
Publicat per Editorial CSIC en castellà, anglès i català, “L'oceà que volem” es troba disponible per a baixar gratuïtament al web libros.csic.es, el portal d'edició electrònica del CSIC.
"Amb aquest llibre volem reflectir com la ciència pot ajudar a protegir el planeta i millorar les condicions de vida dels seus habitants", explica Pura Fernández, vicepresidenta adjunta de Cultura Científica del CSIC i responsable d'Editorial CSIC. "Ho fem apostant per l’accés obert i posant els seus continguts a disposició de qualsevol persona interessada", afegeix.
El llibre es presentarà el proper dimecres 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, a les 10:30 a la Llibreria Científica del CSIC a Madrid (c/Serrano, 123). L’acte comptarà amb la participació de la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; Josep Lluís Pelegrí; Pura Fernández; Josep Maria Gili, vicedirector de Cultura Científica de l'ICM-CSIC; Mercedes Blázquez, investigadora del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM-CSIC; i Vanessa-Sarah Salvo, responsable de la Unitat d'Internacionalització i Tech Transfer de l'ICM-CSIC.
La publicació d'aquest títol coincideix amb el 70è aniversari de la creació de l'Institut d'Investigacions Pesqueres (IIP) del CSIC, bressol de la investigació marina a Espanya. Aquest centre va donar lloc a l'ICM-CSIC, a la Unitat de Tecnologies Marines (UTM-CSIC) i, en part, a altres centres de recerca adscrits al CSIC: l'Institut d'Investigacions Marines (IIM), l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), Institut de Ciències Marines d'Andalusia (ICMAN) i Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB).