Notícies | 14 octubre 2024

L’ICM contribueix a la consolidació de la Xarxa d’Escoles Blaves Europees

Share

L’Institut donarà suport a més de 200 escoles a través dels projectes ProBleu i BlueLightS, en la seva aposta per la cultura oceànica.

Amb la seva participació, l’ICM posa de manifest la seva aposta ferma perquè el mar entri a les aules / ICM-CSIC.
Amb la seva participació, l’ICM posa de manifest la seva aposta ferma perquè el mar entri a les aules / ICM-CSIC.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) contribuirà a la consolidació de la Xarxa d’Escoles Blaves Europees, que posa en contacte i comparteix recursos pel desenvolupament de projectes educatius destinats a millorar la sostenibilitat de l’oceà. En l’actualitat, formen part d’aquesta xarxa més de 400 centres europeus i de països associats, fomentant la implicació de l'alumnat en la protecció dels ecosistemes marins. La certificació d’Escola Blava Europea també promou l’intercanvi de coneixements entre educadors i científics.

L’ICM-CSIC participa activament en el desenvolupament de la xarxa a través dels projectes ProBleu i BlueLightS, que donarà suport a més de 200 escoles. Ambdós formen part de la missió de la Unió Europea ‘Restaurar els nostres oceans i aigües’, un dels eixos del programa de recerca Horizon Europe. Aquesta Missió estableix reptes amb objectius a assolir el 2030, com la neutralitat climàtica i la restauració dels ecosistemes aquàtics.

"ProBleu no només ajuda a sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de protegir els oceans, sinó que també fomenta la participació activa dels estudiants en la ciència ciutadana", apunta Jaume Piera (ICM-CSIC), coordinador de ProBleu. "L’objectiu és formar joves compromesos amb la gestió i salut ambiental a les seves comunitats", afegeix.

Per la seva banda, Carine Simon (ICM-CSIC), la investigadora principal del centre per a BlueLightS, destaca que: 

"La iniciativa BlueLightS vol dotar les escoles de les eines necessàries per treballar la resiliència i la sostenibilitat de manera pràctica, fent servir l'experimentació i aprofitant la nova LOMLOE per incloure aquestes noves eines en situacions d’aprenentatge." A més, subratlla, "fomenta la utilització de la plataforma eTwinning, que permet a les escoles treballar en xarxa a escala europea".

ProBleu i BlueLightS han obert convocatòries de finançament aquest setembre. Les escoles interessades podran accedir a ajudes d’entre 2.500 i 7.500 euros, segons les característiques dels projectes que presentin. Així, mentre ProBleu ofereix finançament per a projectes relacionats amb ecosistemes marins o d’aigua dolça, i posa l’èmfasi en les iniciatives de ciència ciutadana, BlueLightS promou pràctiques d'aprenentatge col·laboratiu amb el professorat i l’alumnat mitjançant la plataforma “European School Education Platform” i eTwinning portar una clara dimensió europea.

Amb la seva participació, l’ICM posa de manifest la seva aposta ferma perquè el mar entri a les aules, impulsant una major presència de la cultura oceànica en l'educació, i impulsant la coordinació de la Xarxa d’Escoles Blaves a escala de Catalunya i Espanya. 

L’Institut també proposarà una formació per al professorat de llarga durada amb la Xarxa d’Escoles Verdes del Departament d’Educació de la Generalitat centrada en aquest àmbit i es repetiran les formacions sobre com utilitzar la plataforma de ciència ciutadana MINKA a les aules, una iniciativa que ja en la seva primera edició el juliol de 2024 va reunir més de 50 docents participants.