És la conclusió principal d'un estudi en què ha participat l'ICM-CSIC que avalua els efectes físics del canvi climàtic sobre les aigües mediterrànies espanyoles.

Un equip dels centres oceanogràfics de Màlaga, les Illes Balears i els Serveis Centrals de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO, CSIC) en col·laboració amb l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Sistema d'Observació Coster de les Illes Balears (SOCIB) ha constatat que la temperatura i la salinitat del Mediterrani estan augmentant en tot el seu rang de profunditat, des de la superfície fins a les capes més profundes. Així mateix, ha detectat que la temperatura de les aigües superficials s’està incrementant a un ritme “molt intens”
L'IEO porta des de l’any1992 monitorant les aigües mediterrànies que banyen les costes espanyoles incloent l'arxipèlag Balear. Actualment, aquesta monitoratge es realitza sota el paraigua del programa d'observació RADMED: Sèries Temporals de Dades Oceanogràfics a la Mediterrània, finançat pel mateix IEO.
El 2022, en complir-se els 30 anys de l'inici d'aquestes activitats a la Mediterrània, el Grup Mediterrani de Canvi Climàtic (GMCC) de l'IEO va iniciar l'ambiciós projecte de revisar i analitzar tota la informació obtinguda al llarg d'aquestes tres dècades per fer-ne una avaluació rigorosa dels canvis que està patint el Mediterrani. Per completar aquesta informació es va comptar amb la col·laboració d'altres institucions que també mantenen sistemes d'observació a la Mediterrània com són l'ICM-CSIC i el SOCIB, alhora que es van recopilar dades existents a bases de dades internacionals.
Entre els resultats més notables que es recullen en aquest treball i que s'han publicat a la revista Journal of Marine Science and Engineering hi ha la comprovació que la temperatura i salinitat del Mediterrani estan augmentant des de la superfície fins a les capes més profundes. A més, l’estudi destaca l'acusat ritme al qual augmenta la temperatura de les aigües superficials, que oscil·la entre els 2ºC/segle al mar d'Alborán, fins arribar gairebé als 3 °C/segle a la costa catalana de l'Estartit.
El treball mesura també el ritme al qual les aigües absorbeixen calor i constata que aquest és similar al d'altres parts del planeta (0,46 W/m²). No obstant, posa de manifest que la intensitat i la freqüència de les onades de calor marines han augmentat de manera important en els darrers 30 anys. Finalment, l’estudi confirma els resultats publicats recentment per aquest mateix grup de recerca, en què es mostrava un augment del nivell del mar al voltant dels 2,8 mm/any, amb una intensificació d'aquestes tendències des de principis de la dècada de 1990.
"Treballs com els realitzats durant més de 30 anys en el marc del programa RADMED permeten obtenir sèries històriques de dades amb què és possible avaluar l'estat de salut de la Mediterrània i els efectes del canvi global en els seus ecosistemes", exposa Manuel Vargas, investigador del Centre Oceanogràfic de Màlaga i primer autor del treball.
L'estudi ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura (FEMPA) dins del Programa Nacional de recopilació, gestió i ús de dades del sector pesquer i el suport a l'assessorament científic en relació amb la política pesquera comuna; el projecte del programa marc Horitzó 2020 EuroSea; i el projecte MALACCA del Pla nacional d'infraestructura.