Notícies | 13 Febrer 2025

La plataforma MINKA, seleccionada per la UNESCO per impulsar els objectius de la Dècada de la Ciència Oceànica 2021-30

Share

El reconeixement consolida EMBIMOS, de l’ICM-CSIC, com un grup de referència en l’àmbit de la ciència ciutadana i les socio-ciberinfraestructures per a la sostenibilitat a Europa.

MINKA vol generar coneixement sobre la vida marina per impulsar l’acció local / CC Virginia Canet (MINKA).
MINKA vol generar coneixement sobre la vida marina per impulsar l’acció local / CC Virginia Canet (MINKA).

La plataforma MINKA, desenvolupada pel grup de recerca EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha estat seleccionada per la UNESCO per contribuir als objectius de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030). El projecte s’integra dins del programa Marine Life 2030, que agrupa iniciatives clau per a l’observació i la conservació de la biodiversitat marina. L’objectiu final és generar coneixement sobre la vida marina per impulsar l’acció local i desenvolupar solucions innovadores per a la sostenibilitat oceànica, fomentant la col·laboració entre la comunitat científica, la ciutadania i els responsables de la presa de decisions.

Aquesta distinció se suma a la que ja va atorgar la UNESCO l’any 2022 en reconeixement a la contribució de MINKA als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en especial a l’ODS 14 (Vida submarina) i l’ODS 17 (Aliances per als objectius).

“Aquest reconeixement avala la importància de les nostres comunitats de participació, que recopilen i ajuden a validar dades essencials per entendre millor els fenòmens i els ecosistemes marins. A més, ens impulsa a continuar treballant cap a l’objectiu comú de la Dècada: construir ‘L’oceà que volem’, amb la col·laboració de la gent com a element central per a la transformació social i ambiental”, destaca Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i coordinador de MINKA.

Entre altres aspectes, aquest reconeixement permetrà consolidar la col·laboració de l’Institut amb projectes i programes afins, obrint noves vies per intercanviar coneixements i reforçar la seva participació en una xarxa global dedicada a la gestió sostenible dels oceans.

“Ser reconeguts com a projecte de la Dècada dels Oceans de les Nacions Unides és molt més que un assoliment per al nostre equip; és una oportunitat per enfortir el treball en xarxa amb iniciatives compromeses amb la sostenibilitat global”, celebra Vanessa-Sarah Salvo, investigadora de l’ICM-CSIC i membre de l’equip de coordinació de MINKA.

Amb aquesta distinció, MINKA es compromet a potenciar la interoperabilitat de dades, l’accessibilitat al coneixement i la integració de comunitats de pràctica en la recerca marina, contribuint així als objectius globals de sostenibilitat oceànica.