Notícies | 04 Gener 2023

La ‘BioMARató-Platjes amb vida’ arriba a altres llocs d’Europa

Share

La segona edició de la BioMARató-Platges amb vida, un dels majors esdeveniments de ciència ciutadana i observacions marines a Catalunya, ha arribat enguany fins a l'illa de Tremiti, a Itàlia.

Durant la BioMARató es van localitzar 24 espècies exòtiques a les costes catalanes / Xavier Salvador (ICM-CSIC).
Durant la BioMARató es van localitzar 24 espècies exòtiques a les costes catalanes / Xavier Salvador (ICM-CSIC).

En total, hi han participat al voltant de 200 persones, que han recollit més de 25000 fotografies d'espècies marines. La iniciativa, coordinada pel grup de recerca EMBIBOS de l’ICM-CSIC, va tenir lloc des de principis de juny fins a finals de setembre de 2022. Al llarg d'aquests mesos es van organitzar diverses sortides de snorkel i submarinisme a diverses localitats de la Costa Brava, la Costa Daurada, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'illa Tremiti amb la finalitat de fotografiar el màxim possible d'éssers vius, identificar l'espècie i pujar la imatge a la nova plataforma de ciència ciutadana MINKA.

La major part de les imatges ja les han validat una comunitat d'experts i expertes en taxonomia marina i estan a disposició de tota la comunitat científica.

“Després d'haver analitzat els resultats, hem localitzat 24 espècies exòtiques i quatre noves cites d'espècies que mai s'havien albirat al litoral català”, comenta Xavier Salvador, biòleg marí, investigador de l’ICM-CSIC i data curator de MINKA. Les noves cites són els mol·luscs Limapontia capitata i Scyllaea pelagica, primera observació en la conca del Mediterrani occidental; el crustaci Lysmata nilita i el bivalve Pinctada imbricata, una espècie al·lòctona amb distribució cosmopolita.

En el cas de Barcelona, les observacions que se n’han recollit serviran per actualitzar la informació sobre biodiversitat marina a l’Atles de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona. A més, també se n’inclouran en un data paper per reflectir les espècies que s'han censat a Barcelona.

“És una cosa que no s'ha fet encara i que contribuirà a millorar la gestió de la vida marina a les platges urbanes d'aquesta ciutat”, segons apunta Jaume Piera, investigador de l’ICM, associat al CREAF i coordinador de la BioMARató i dels projectes europeus Cos4Cloud, MINKE i ANERIS.

En aquest sentit, Piera afegeix que “la idea per a futures edicions és continuar estenent la BioMARató a altres parts del món amb un objectiu compartit: recollir dades de biodiversitat en platges urbanes, que són avui dia pràcticament inexistents”.

Més participació

Enguany s'han rebut pràcticament el doble d'observacions respecte a l'edició de 2021, “això és molt positiu, ja que la ciència ciutadana té molt potencial tant per a recollir dades, com per a conscienciar als participants sobre la riquesa de la biodiversitat, la seva importància i les seves amenaces”, apunta Sonia Liñán, investigadora de l’ICM-CSIC en temes de comunicació i engagement en ciència ciutadana i part de l'equip coordinador de Cos4Cloud, MINKA i la BioMARató.

En concret, en el cas de Catalunya han participat 127 persones que han recollit més de 21700 observacions de 1300 espècies (1075 espècies marines) diferents. En aquesta edició també s'han adherit a la iniciativa Marlin Tremiti, el Laboratori del Mare i Clúster Biodiversità Itàlia que, juntament amb Anèl·lides-Serveis Ambientals Marins, van organitzar una competició amistosa entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'illa de Tremiti (Itàlia). L'activitat va tenir lloc al juny en el marc del festival de posidònia, que reivindica la importància d'aquest organisme com a reserva de biodiversitat. Van participar-hi un total de 74 que van recollir més de 3800 observacions.

Impacte de les altes temperatures

Els resultats també reflecteixen esdeveniments de mortalitat entre les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) i les poblacions de gorgònies marines (Eunicella singularis i Paramuricea clavata), “molt preocupant en el cas del corall vermell, que ja s'han vist reduïts al llarg dels anys per les activitats extractives”, comenta Salvador. Aquestes troballes coincideixen amb els resultats obtinguts per la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, coordinada per l’ICM-CSIC, l'equip científic del qual ja va alertar que les onades de calor marines redueixen en alguns casos la biomassa de les poblacions de corall entre un 80 i un 90% en el marc del projecte ‘Atenció coralls’.

La BioMARató és una activitat impulsada per l’ICM-CSIC. Les entitats encarregades de dinamitzar les activitats són Anèl·lides – Serveis ambientals marinsla Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), Xatrac i Plàncton Diving. A més, col·laboren els projectes europeus Horizon2020 Cos4Cloud i MINKE, coordinats per l’ICM-CSIC, els centres de busseig iDive, Saita Diving, Vanas Dive, Underwater Barcelona i OCEANICOS.