Notícies | 30 Setembre 2013

Investigadors de l’ICM identifiquen una nova família de microalgues.

Share

Un equip d'investigadors de l' Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC), amb la col·laboració del Tasmanian Museum and Art Gallery (Austràlia), han caracteritzat una nova família de microalgues unicel·lulars pertanyents als dinoflagel·lats.

Un equip d'investigadors de l' Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC), amb la col·laboració del Tasmanian Museum and Art Gallery (Austràlia), han caracteritzat una nova família de microalgues unicel·lulars pertanyents als dinoflagel·lats.
Aquesta nova família rep el nom de Ceratoperidiniaceae ja que, de les diferents espècies que la formen, Ceratoperidinium margalefii és la primera que es va descriure. El treball, publicat on-line a la revista Protist, ha estat liderat per Esther Garcés, investigadora del CSIC, i té com a primer autor a Albert Reñé , estudiant de doctorat .

Tots dos, des del seu laboratori al departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'ICM, es dediquen a l'estudi de la diversitat de les microalgues, i al control de les proliferacions de microalgues tòxiques i nocives a la costa catalana.
La família descrita inclou espècies de dinoflagel·lats que, encara que es coneixien, estaven mal caracteritzades i es desconeixien les seves relacions filogenètiques, pel que estaven classificades dins d'altres famílies o gèneres.
Una de les raons per les quals aquestes microalgues estaven associades a grups diferents era per la seva morfologia. "Tenen una alta plasticitat. Algunes d'elles canvien molt al llarg de la seva vida: presenten unes elongacions retràctils que altres no tenen , el que les fa semblar molt diferents entre si", comenta Albert Reñé.

Els investigadors han pogut observar in vivo i veure que, malgrat les seves diferents morfologies, comparteixen certs caràcters comuns. Cadascuna de les microalgues es va estudiar de forma individual per caracteritzar la seva morfologia. Posteriorment cada cèl·lula va ser aïllada de la mostra d'aigua amb una pipeta, i seqüenciada genèticament, el que ha permès veure la similitud genètica entre les diferents microalgues.
Les mostres de microalgues han estat recollides en diferents punts de la costa catalana i de la costa australiana, i en diferents estacions de l'any.

La diversitat de microorganismes marins és immensa i només es coneix una petita part. Al mar hi ha una alta diversitat de protistas , organismes eucariotes unicel·lulars com les microalgues , que no poden classificar dins dels altres regnes eucariotes: Fongs , Animals i Plantes. Actualment es coneixen de l'ordre de 100.000 espècies de protistes però es creu el seu nombre és diversos ordres de magnitud major.
Esther Garcés conclou : "No sabem quantes espècies hi ha, quines són i on i com viuen. Amb la seqüenciació de l'ADN podem caracteritzar aquesta diversitat amagada, completar completar l'arbre de la vida i entendre el paper que aquests organismes tenen en el medi."

Artícle de referència publicat a Protist: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1434461013000643#