L’Institut va acollir a principis de desembre una formació pionera sobre la modelització d'ecosistemes a partir de l’enfocament 'Ecopath with Ecosim', amb participants de 13 països diferents.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) va acollir a principis d'aquest mes de desembre un curs de modelització d'ecosistemes que va reunir participants de diverses institucions a escala global amb la finalitat d'instruir sobre les darreres tècniques de modelització per comprendre els impactes del canvi climàtic i les activitats humanes sobre els ecosistemes marins.
La formació, a la qual van assistir 20 participants de 13 països (Romania, Alemanya, Dinamarca, Sud-àfrica, Portugal, Espanya, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Holanda, Grècia, Itàlia i França), es va centrar en la modelització d'ecosistemes a partir de l’enfocament 'Ecopath with Ecosim’ (EwE). Organitzat en el marc dels projectes d'àmbit nacional i europeu Ges4Seas, ActNow, MarinePlan, FutureMares, EcoScope, Oceans+ i ProOceans, el curs buscava ajudar les i els participants a avançar en les seves investigacions relacionades amb la modelització.
Liderant la formació en modelització
Els cursos de modelització d'ecosistemes s'impartien sovint a ICM abans de l'any 2019 i, a partir d'aquest curs, la voluntat és tornar-los a organitzar anualment.
"Aquestes formacions representen una oportunitat molt valuosa perquè la comunitat científica accedeixi a una de les eines de modelització ecològica més utilitzades a escala mundial. A més, permeten establir vincles amb equips internacionals i conèixer els avenços més recents de l'enfocament", destaca Marta Coll, investigadora de l'ICM.
L’esdeveniment va consistir en un curs introductori de tres dies seguit per un curs avançat de dos dies. Durant el primer, es van abordar conceptes i procediments bàsics de modelització d'ecosistemes aquàtics mitjançant l'enfocament EwE. Això va oferir als participants una comprensió sòlida dels principis fonamentals de l'enfocament, així com la capacitat de dissenyar, parametritzar i analitzar models ecològics. A més, es van introduir conceptes introductoris del mòdul temporal Ecosim i del mòdul espaciotemporal Ecospace.
Per la seva banda, el curs avançat va aprofundir en els principis d'Ecospace, centrant-se especialment en l'aplicació de l'enfocament EwE per investigar els impactes d’estressors acumulatius com ara el canvi climàtic. També es van explorar els efectes de diverses estratègies de gestió de recursos marins per avançar en l'adaptació i la mitigació de les activitats humanes en un context de canvi global.
L'equip de professors el conformaven científiques i científics destacats dins el camp de l'EwE, entre ells Villy Christensen (Universitat de Columbia Britànica, Canadà), Jeroen Steenbeek (Iniciativa Internacional Ecopath, Espanya) i Marta Coll (Institut de Ciències del Mar, Espanya) . Així mateix, les investigadores de l'ICM Elena Lloret i Dorota Szalaj, i Riikka Puntilla-Dodd, de la Universitat Åbo Akademi (Finlàndia), també van participar com a formadores.
"És un plaer tornar a l'ICM per impartir aquest curs. Hi ha una gran demanda d'aquest tipus de formacions i els participants estan realment compromesos i desitjosos d'aprendre", va expressar Villy Christensen.
Per part seva, Jeroen Steenbeek apuntava: "Amb la seva fantàstica ubicació i accessibilitat, podem convertir l'ICM en el cor de la formació sobre EwE a Europa".