Notícies | 30 maig 2014

Els científics descriuen els patrons de diversitat de protistes marins amb seqüenciacions massives d'ADN.

Share

Els microbis són la forma de vida dominant en els oceans i exerceixen un paper fonamental en el funcionament i el procés biogeoquímic dels ecosistemes, tant a escala local com global. No obstant això, el coneixement sobre la seva diversitat i l'estructura de les seves comunitats és limitat i, en particular, són especialment desconeguts els protistes (o eucariotes microbians) marins.

Els científics descriuen els patrons de diversitat de protistes marins amb seqüenciacions massives d'ADN.

Els microbis són la forma de vida dominant en els oceans i exerceixen un paper fonamental en el funcionament i el procés biogeoquímic dels ecosistemes, tant a escala local com global. No obstant això, el coneixement sobre la seva diversitat i l'estructura de les seves comunitats és limitat i, en particular, són especialment desconeguts els protistes (o eucariotes microbians) marins. Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar, en col·laboració amb científics internacionals, han estudiat aquests éssers unicel·lulars, la qual cosa ha permès obtenir informació de l'organització de les seves comunitats així com de la seva activitat metabòlica. El treball està publicat en la revista científica Current Biology.

Aquest estudi, concebut dins del projecte europeu BioMarKs i liderat per investigadors de l'Institut de Ciències del Mar ha explorat l'estructura de les comunitats de protistes planctònics costaners d'Europa, des del mar del Nord al mar Negre, mitjançant l'ús de tècniques de seqüenciació massiva d'ADN. Aquesta seqüenciació ha permès capturar una quantitat significativa d'espècies rares, les quals representen la major part de la diversitat en les comunitats microbianes naturals.

“Hem observat una gran diversitat filogenètica en la biosfera rara de protistes (és a dir, el conjunt de totes les espècies poc freqüents) amb diversos grups filogenètics representats només per aquestes espècies de baixa freqüència, i hem trobat a més que, a diferència de diversos bacteris marins, moltes d'aquestes espècies tenen una activitat metabòlica normal”, explica Ramiro Logares, investigador de l'Institut de Ciències del Mar.

Es tracta del primer estudi en el qual s'investiga a fons la biosfera rara de protistes marins, considerant els seus patrons de distribució i filogènia. Com asseguren els investigadors, entendre als protistes menys abundants pot ser de gran importància per comprendre la robustesa dels ecosistemes enfront dels canvis ambientals, ja que aquestes espècies poc freqüents podrien reemplaçar a altres abundants després d'un canvi ambiental, i així mantenir el funcionament de l'ecosistema. Seran els estudis futurs sobre aquests éssers en l'oceà global els que indiquin fins a quin punt les espècies oceàniques segueixen patrons semblants als dels protistes costaners europeus.

 

Artícle publicat

Ramiro Logares, Stéphane Audic, David Bass, Lucie Bittner, Christophe Boutte, Richard Christen, Jean-Michel Claverie, Johan Decelle, John R. Patterns of Rare and Abundant Marine Microbial Eukaryotes. Current Biology. DOI: 10.1016/j.cub.2014.02.050