Notícies | 01 Juliol 2021

El projecte educatiu i divulgatiu "La Mar de Medusas" arriba a gairebé 10.000 persones

Share

Entre els participants figuren nenes i nens de diferents centres educatius d'Astúries i Catalunya, a part de professores i professors i públic general.

"La Mar de Medusas" ha creat jocs, guies d'identificació d'espècies i protocols d'actuació en cas de picada / ICM-CSIC
"La Mar de Medusas" ha creat jocs, guies d'identificació d'espècies i protocols d'actuació en cas de picada / ICM-CSIC

El passat mes de juny va finalitzar "La Mar de Medusas", un projecte educatiu i divulgatiu ideat i desenvolupat per científiques i científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona que ha arribat a gairebé 10.000 persones entre nenes i nens de diferents centres educatius d'Astúries i Catalunya, professores i professors, i públic general.

La iniciativa buscava donar a conèixer a la societat els últims avenços científics en matèria de meduses i altres organismes pertanyents al plàncton gelatinós, a part de promoure el coneixement científic i conscienciar els participants sobre les alteracions que pot causar l'activitat antropogènica al medi marí.

"Aquestes alteracions provoquen la pèrdua de biodiversitat i, en alguns llocs del món, afavoreixen les proliferacions de meduses, la qual cosa té un gran impacte sobre moltes activitats humanes", alerta la investigadora de l'ICM Macarena Marambio, una de les impulsores del projecte.

Un altre dels objectius de "La Mar de Medusas" era apropar aquesta línia d'investigació en la qual sempre han predominat i predominen les dones a les nenes i joves a través de la figura model d'investigadores actives.

En total, durant el curs escolar 2020-2021, han participat en el projecte 10 centres educatius asturians i 10 grups-classe catalans. Tots ells han assistit a 5 sessions teoricopràctiques i se'ls han proporcionat un seguit de recursos per ampliar els seus coneixements sobre les meduses i els canvis que estan experimentant a conseqüència de l'activitat humana i el canvi climàtic.

Els centres catalans han pogut gaudir de la presència de les científiques a les seves aules, mentre que, a Astúries, a causa de la situació provocada per la pandèmia, les sessions s'han realitzat en línia. Així mateix, s'ha compartit una gran quantitat d'informació sobre les meduses a les xarxes socials del projecte.

En el marc d'aquesta iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de la FECYT- Ministeri de Ciència i Innovació, també s'han celebrat a Catalunya tallers oberts al públic emmarcats en la Biennal Ciutat i Ciència 2021, un esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de Barcelona que va tenir lloc el passat mes de juny.

Entre els recursos desenvolupats per a aquest projecte figuren el joc "El missatge de les meduses", guies d'identificació d'espècies, protocols d'actuació davant de picades i dossiers de suport per als centres educatius que busquen incorporar el coneixement científic marí i, en concret, el relacionat amb les meduses i el canvi climàtic, en aquests.

"Tots aquests recursos contribuiran a fer que la ciutadania apreciï més el mar i adopti actituds més responsables que garanteixin la bona salut i el futur dels ecosistemes marins", conclou la investigadora de l'ICM Janire Salazar, una altra de les impulsores del projecte.

A Astúries, el projecte s'ha dut a terme en col·laboració amb la conselleria d'Educació del Principat d'Astúries, mentre que, a Catalunya, l'acció formativa ha estat reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat.