Notícies | 05 Febrer 2019

El CMIMA aposta per l’art científic pel seu edifici

Share

Un enorme mural de l’artista Anna Rierola “Bosc Ancestral” envolta des d’avui l’edifici del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) de Barcelona, la seu de l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. L’obra de més de 60 metres de longitud presideix la façana del edifici situat a primera línia de mar.

Un enorme mural de l’artista Anna Rierola “Bosc Ancestral” envolta des d’avui l’edifici del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) de Barcelona, la seu de l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. L’obra de més de 60 metres de longitud presideix la façana del edifici situat a primera línia de mar. El treball s’ha realitzat a partir de milers d’imatges microscòpiques de microorganismes del fitoplàncton marí i de polímers sintètics i altres nano materials que interpreten un immens oceà. El procés creatiu, que ha durat dos anys, ha donat com a resultat una obra pública que fa emergir l’edifici que molts ciutadans desconeixen. La intervenció és fruit del mural efímer que l’artista va realitzar l’any passat durant la setmana de la ciència sota el mateix títol. L’acollida per part de la comunitat científica fou tan exitosa que la institució li va encarregar aquesta obra perpetua.

El nucli de la macro composició s’ha realitzat a partir d’imatges de microscòpia electrònica de microorganismes del fitoplàncton marí, cedides pels científics del ICM-CSIC, i de polímers sintètics i altres nano materials, cedides por científics del Institut Català de Nanociència y Nanotecnologia (ICN2). L’obra mostra el paper primordial dels organismes planctònics dins del funcionament global del planeta i el seu paper ancestral, tant en la creació de la vida en el mar, fa milers de milions d’anys, como en la modificació de l’atmosfera primitiva de la Terra fent del Globus terraqüi un planeta habitable per nosaltres, tal como el coneixem avui en dia.

 

"Fem visible l'invisible"

“No hi ha res tant fascinant com veure l’invisible” assenyala Anna Rierola. L’artista s’inspira en el paper primordial dels organismes planctònics dins el funcionament global del nostre planeta i posa de manifest aquest món invisible que proporciona la meitat del oxigen que respirem. Els microorganismes que omplen l’ immens oceà que en presenta en la seva obra, tenen un paper fonamental en el control del clima i la temperatura del planeta. “La imatge tecnocientífica em posa en contacte amb la bellesa, la complexitat i el misteri de l’Univers, però també em situa en un silenci còsmic i en una precarietat personal” afirma.

Amb aquesta immensa obra, Rierola invita a la reflexió sobre la petitesa i la fragilitat del ésser humà mostrant-nos el planeta como una unitat per veure el món d’ una manera més integradora i cooperativa. Per això ha treballat amb imatges al llarg de dos anys per crear un escenari on tots els elements estan interrelacionats uns amb els altres, mostrant la vinculació entre el que és diminutiu i la immensitat.

 

Divulgació científica

El treball neix de la col·laboració amb investigadors i investigadores d’aquests instituts, tant en la cessió d’ imatges com en l’assessorament científic. El director del CMIMA, Josep Lluís Pelegrí, i el personal del centre estan molt orgullosos d’aquesta intervenció “perquè dona personalitat al nostre edifici sent fidels al nostre ADN. Amb aquesta macro composició fem més visible la nostra investigació sobre el component fonamental per la vida del nostre planeta: els oceans. Tot plegat ens permet apropar més el centre i la nostra tasca al gran públic”.

“El mural no sols és una excel·lent mostra de la recerca marina que fem a l’Institut de Ciències del Mar i a la Unitat de Tecnologia Marina, sinó que també és un símbol molt potent de nostre ferm compromís amb con la societat. La nostra investigació abasta moltes escales espacials, des de la microescala fins les escales planetàries, i escales temporals, des de les fraccions de segon fins als milions d’anys . La gran majoria d’aquests processos, como tot do el món microscòpic que es mostra en el Bosc Ancestral, són gairebé invisibles a la nostra experiència quotidiana. La nostra tasca, com a investigadors i investigadores, és fer-los visibles, explicant com funcionen i donant a conèixer el seu paper cabdal dins de la complexitat de la Terra, el gran planeta blau del qual formem part. Perquè sols coneixent les nostres costes i els nostres oceans és que els arribarem a estimar, i sols estimant-los és que tindrem la suficient generositat i farem els esforços necessaris per garantir la seva salut. Una salut que al capdavall serà la nostra, la salut de tots i cadascú dels éssers vius que formem el planeta Oceà”.

 

Sobre Anna Rierola

Anna Rierola és una artista especialitzada en imatge científica. Treballa amb diferents tipus de tècniques i instruments com ara tomografies, raigs X, microscòpia confocal, SEM, TEM, MRI, telescopis i satèl·lits. Col·labora amb científics i centres de recerca d’excel·lència. Més informació a www.anna.rierola.com