Notícies | 19 maig 2015

Conclou la primera fase del Curs "Professors i Ciència" a l’ICM

Share

Els dies 6 i 13 de maig, va tenir lloc a l’ICM el curs “Biodiversitat i funció en microorganismes marins: una finestra per estudiar la importància i la complexitat de l’ecosistema costaner”.

Els dies 6 i 13 de maig, va tenir lloc a l’ICM el curs “Biodiversitat i funció en microorganismes marins: una finestra per estudiar la importància i la complexitat de l’ecosistema costaner”. Aquest curs de formació per a professors d’ESO i Batxillerat es va organitzar dins la 8a edició de “Professors i Ciència” de la Fundació Catalunya La Pedrera, i va ser impartit per Esther Garcés, Jordi Camp, Albert Reñé, Isabel Ferrera, Elisabet Alacid i Marta Turon, del Grup d’investigació sobre Processos Biològics Litorals de l’ICM.

El contingut es va centrar en l’estudi de les espècies de microorganismes dels ecosistemes marins i els factors que regulen la seva abundància. Concretament, es van abordar els factors que regulen l’estructura de la comunitat de microorganismes i com la variabilitat del clima i les pertorbacions humanes afecten els ecosistemes marins de la zona costanera del Mediterrani. A les dues sessions, els 15 professors que van participar es van dividir en dos grups i van realitzar la part pràctica al laboratori de microscòpia i al laboratori molecular.

La realització d’aquest curs, es va a desenvolupar de forma participativa des d’un principi. Mitjançant la utilització de formularis online que es van enviar als professors, com a seguiment de la primera sessió, investigadors i professors van decidir conjuntament quins conceptes s’haurien de desenvolupar i en quines temàtiques volien aprofundir en la segona sessió del curs. Posteriorment van decidir quins conceptes serien els més apropiats per traslladar a classe d’acord amb l’actual programa educatiu.

Una part important del curs és el disseny de forma conjunta entre investigadors, comunicadors i professorat de material didàctic per la seva utilització a l’aula. Per això es compta amb la col·laboració  de  “La Ciència Al Teu Món” . En aquest material s’introduiran els conceptes necessaris per entendre la recerca en ecosistemes marins, i també les implicacions ambientals i socials d’aquest coneixement en el camp de la conservació de la biodiversitat marina. Aquest material estarà a l’abast dels professors participants al curs, i en un futur pròxim dels instituts de Catalunya. Els professors, investigadors i comunicadors participants, es tornaran a trobar per valorar l’experiència educativa a classe amb el material didàctic, i afinar detalls d’implementació.

Més fotos de l’esdeveniment al web de La Ciència al Teu Món