Notícies | 24 Gener 2024

Arrenca "ONE-BLUE", una iniciativa europea que avaluarà el nivell i impacte dels contaminants marins emergents i en els ecosistemes

Share

La iniciativa, coordinada per diferents centres del CSIC, pretén avançar en la comprensió de l'efecte combinat dels contaminants i el canvi climàtic en diversos entorns marins.

El projecte desenvoluparà tecnologies innovadores per al monitoratge dels contaminants emergents / Pixabay.
El projecte desenvoluparà tecnologies innovadores per al monitoratge dels contaminants emergents / Pixabay.

L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Investigació de l'Aigua (IDAEA), l'Institut de Ciències del Mar (ICM) i l'Institut de Tecnologies Físiques i de la Informació (ITEFI), tots pertanyents al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), coordinaran "One Blue", una iniciativa transformadora finançada per la Unió Europea (UE) que avaluarà de manera exhaustiva els contaminants d'interès emergent (CECs) i el seu impacte sobre els ecosistemes marins.

Aquest projecte pioner reuneix un consorci de 18 socis, 20 d'institucions i 11 països europeus. amb l'objectiu central d'avançar en la comprensió dels efectes combinats dels CECs i el canvi climàtic a diversos entorns marins. El projecte, que es desenvoluparà fins el 2027, s'enfocarà a l'Oceà Atlàntic, l'Oceà Àrtic i el mar Mediterrani.

Entre els principals objectius del projecte es troben la realització d'avaluacions holístiques dels CECs, centrant-se en les concentracions, perfils, destinació, comportament i efectes. Simultàniament, es desenvoluparan tecnologies innovadores per al monitoratge dels CECs a l'oceà i la formulació de directrius de seguretat i protocols de seguiment per a futures avaluacions.

Maria Montserrat Sala, investigadora de l'ICM-CSIC i una de les coordinadores del projecte, subratlla: "El projecte ofereix una oportunitat única per avaluar les repercussions que greus amenaces com el canvi climàtic i la contaminació suposen per a la salut dels oceans".

A través d'estudis controlats en mesocosmes marins, "One Blue" pretén desentranyar les complexes interaccions entre el canvi climàtic i les CECs als ecosistemes marins, proporcionant coneixements fonamentals per a futures estratègies de gestió ambiental.

"A part de l'avaluació exhaustiva dels CECs, el projecte introduirà tecnologies innovadores com la detecció autònoma a distància d'antibiòtics, el desenvolupament d'un sistema ultrasònic per a la concentració de microplàstics de l'aigua de mar i la creació d'un sistema de suport a la presa de decisions com a alerta primerenca", afirma la investigadora d'IDAEA-CSIC Marinella Farré, coordinadora del projecte.

Per la seva banda, Itziar González, co-coordinadora del projecte, destaca que "sistemes pioners de detecció i quantificació de microplàstics al mar de mides compreses entre 1 micra i 50 micres, seran viables en dispositius lab-on-chip desenvolupats en el marc del projecte".

Amb tot, "One Blue" pretén aportar solucions innovadores que donen suport a l'aplicació de les polítiques pertinents de la UE, incloent-hi el desenvolupament de metodologies de nou enfocament (NAM) per millorar l'avaluació de l'ecotoxicitat dels CECs als ecosistemes marins.

L'àmplia difusió dels resultats del projecte i l'establiment d'un pla d'explotació de les tecnologies desenvolupades són components integrals del compromís d'One Blue per garantir-ne l'aplicació efectiva i contribuir a la gestió marina sostenible.

Així, "One Blue" representa un avenç significatiu per abordar els desafiaments plantejats pels contaminants emergents i les seves interaccions amb el canvi climàtic en els ecosistemes marins i posa en relleu el compromís de la UE amb els avenços científics que contribueixin a la gestió sostenible i preservació de l'oceà.