Notícies | 30 Setembre 2020

Arrenca FutureMARES, un ambiciós projecte europeu dedicat a l’oceà com a pilar de l’estratègia contra el canvi climàtic

Share

FutureMARES busca proposar solucions basades en els ecosistemes marins per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic.

El projecte va arrencar el passat 1 de setembre / FutureMARES
El projecte va arrencar el passat 1 de setembre / FutureMARES

El passat 1 de setembre va arrencar el projecte europeu FutureMARES, que és finançat pel programa H2020 de la UE i busca proporcionar solucions social i econòmicament viables basades en els ecosistemes i els serveis que aquests proveeixen per a l'adaptació i mitigació dels efectes derivats del canvi climàtic als ecosistemes marins. Aquestes solucions inclouen accions de restauració, conservació i l'explotació sostenible dels recursos.

La primera trobada entre els socis es va celebrar la setmana passada de forma virtual. Hi van assistir investigadors de més de 15 països que van aprofitar l'ocasió per a discutir els objectius i l'enfocament del projecte, així com per definir quin serà el flux de treball fins al 2024, que és quan finalitza el projecte.

La primera trobada entre els socis es va celebrar la setmana passada de forma virtual / FutureMARES
La primera trobada entre els socis es va celebrar la setmana passada de forma virtual / FutureMARES

FutureMARES està liderat per la Universitat d'Hamburg, però participen en el projecte un total de 32 institucions més, entre elles el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). La investigadora de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) Marta Coll és la coordinadora del CSIC del projecte, en el qual també participen l'investigador de l'ICM Joaquim Garrabou i Ignasi Catalán de l'IMEDEA, entre altres investigadors.

"En la situació actual de degradació ambiental dels ecosistemes marins hi ha una necessitat urgent d'implementar solucions basades en la naturalesa com ho són la restauració d'hàbitats marins vulnerables, la conservació dels ecosistemes marins i la gestió sostenible de la pesca", exposa Marta Coll, que destaca la importància de desenvolupar models ecològics espaciotemporals per analitzar l'impacte acumulat, present i futur del canvi climàtic i altres impactes antròpics sobre els ecosistemes marins.

La investigadora subratlla també que el desenvolupament de projectes com FutureMARES és clau perquè que faciliten l'anàlisi de diverses solucions basades en la naturalesa implementades conjuntament. La protecció dels oceans és una de les solucions analitzades que, segons Joaquim Garrabou, "hauria de ser un dels pilars de les nostres estratègies per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic".

Des de l'IMEDEA, Ignasi Catalán apunta que és important aplicar una metodologia sistemàtica en tots els casos d'estudi europeus per avaluar els serveis ecosistèmics marins i la seva transferència a la societat. Això permetrà, segons l’investigador, veure com les solucions basades en la naturalesa poden ajudar a mitigar els impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat marina i les comunitats humanes.

L'objectiu de FutureMARES és que el desenvolupament d'aquestes solucions es dugui a terme amb la participació activa dels principals agents socioeconòmics i polítics en l’àmbit local, nacional i internacional, ja que els models de cogestió són els que garanteixen l'èxit de les polítiques relacionades amb la gestió del medi marí.

En el marc d'aquest projecte, des de l'ICM es lideraran un seguit d'estudis al Mediterrani per investigar l'efecte de la integració de diverses solucions basades en la naturalesa: la conservació d'ecosistemes marins, la restauració d'espècies formadores d'hàbitat i la gestió sostenible de l'explotació pesquera, i l'impacte del canvi climàtic.

Així mateix, des de l'IMEDEA es liderarà, a les Illes Balears, un cas d'estudi sobre la Posidònia oceanica i el seu sistema socioecològic associat. També s'analitzarà el valor de les accions de replantació existents com a instrument de mitigació del canvi climàtic sobre aquesta espècie.