Durant la reunió d'inici del projecte, celebrada el passat mes de gener en línia, els socis van explicar el paper i les responsabilitats de cada un, així com els principals objectius i línies de recerca del projecte.

El projecte europeu PRODIGIO, coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM), va celebrar el passat mes de gener la seva reunió de llançament de manera virtual. Els socis van aprofitar l'ocasió per explicar el paper i les responsabilitats de cada un, així com els principals objectius i línies d'investigació d'un projecte que pretén accelerar la comercialització de les tecnologies de producció de biogàs a partir de microalgues.
Les energies renovables seran la base del sistema energètic entre 2030 i 2050, si bé la tecnologia necessària per a la seva implementació es troba encara en una fase primerenca de desenvolupament, el que converteix la seva comercialització en tot un repte.
En aquest context, PRODIGIO busca desenvolupar una tecnologia capaç d'augmentar el rendiment dels sistemes de producció de biomassa de microalgues i de digestió anaeròbica, així com d'avançar cap a un rendiment tecno-econòmic, mediambiental i social més favorable per aconseguir un biogàs de microalgues més sostenible.
La biomassa de microalgues representa una potencial font d'energia verda per a la producció de biogàs quan es processa mitjançant mètodes de digestió anaeròbica. No obstant això, ni els sistemes de producció de biomassa de microalgues ni els digestors anaeròbics estan optimitzats per a la seva aplicació a escala comercial.
El rendiment econòmic d'un bioprocés està directament relacionat amb el seu nivell de sofisticació en el control del procés i, per tant, els futurs sistemes de producció de biomassa de microalgues i de conversió a biogàs hauran d'estar equipats amb sistemes millorats de supervisió i control per una optimització alt nivell del procés.
Millora del rendiment
Per aconseguir-ho, PRODIGIO pretén avançar en el coneixement bàsic i en el desenvolupament d’unes eines predictives que s’espera que millorin el rendiment de la producció de biomassa de microalgues i de biogàs, permetent això el desenvolupament d'una indústria de producció de biogàs de microalgues totalment integrada, digitalitzada i veritablement sostenible.
"PRODIGIO aprofundirà en la nostra comprensió de les causes de les caigudes dels sistemes de bioreactors. Això suposarà un gran esforç pel que fa a la generació i al processament de dades, però fomentarà el descobriment de noves troballes, la creativitat científica i la innovació tecnològica", comenta Pedro Cermeño, coordinador del projecte.
"Tenint en compte les ineficiències dels processos, estimem que, juntament amb la implementació de contramesures de prevenció, la tecnologia PRODIGIO podria contribuir a augmentar l'eficiència dels recursos i l'energia en més d'un 50% al llarg de la cadena de producció de biogàs de microalgues, la qual cosa es traduiria en un estalvi de les despeses d'explotació i en la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle", afegeix Cermeño.
Finalment, l'investigador recorda que la producció de biogàs a partir de microalgues té molt recorregut no només a Europa sinó també als països en desenvolupament, i es mostra convençut que els resultats de PRODIGIO ajudaran també a impulsar les indústries dedicades a la producció de biocombustibles, aliments, pinsos o fertilitzants, entre d'altres, a partir de microalgues.
Entre els socis de PRODIGIO, finançat pel Programa Marc Horitzó 2020 de la UE, es troben l'ICM, el National Center for Biotechnology (CNB), l’IMDEA Energy Institute, la Universitat d’Almeria, l’ID Consortium, l’ARMINES/Mines Paris Tech (França), l’Alfred Wegener Institute (Alemanya), la Norwegian University for Life Sciences (Noruega) i la Universitat de Taiwan.