Un espai compartit amb la ciutadania

Mar de Ciència

Un espai compartit de transferència, participació i divulgació del coneixement marí

És possible establir un model de col·laboració social basat en el coneixement científic que ens permeti, de manera conjunta, construir el futur desitjat per al nostre oceà?

El Programa institucional Mar de Ciència pretén promoure una reflexió crítica i transformadora sobre la relació entre les persones, les ciutats, el mar i la ciència. Amb l’objectiu de divulgar el paper de l’oceà global i la recerca de l’ICM, aspira a esdevenir un Living Lab que fomenti el diàleg i la col·laboració entre ciutadania, indústria, administracions i tercer sector. Aquest espai permetrà explorar el paper que tenen l’oceà i la ciència en els reptes ambientals actuals. 

El Programa s’estructura en quatre eixos d’actuació integrats en les àrees d’impacte social de l’ICM-CSIC:

Cultura científica marina

Cultura científica marina, per apropar la recerca marina a la ciutadania i redescobrir i enfortir els nostres vincles amb l’oceà, dirigit a públic general i familiar, i escoles i formadors.

Destacats
Accions 2025
  • Producció d’una guia didàctica per portar el mar a l’aula.
  • 12 de març. Cicle Inspira:
    Presentació de l’informe de caràcter divulgatiu “L’estat de l’oceài taula rodona. Aquest informe, escrit per personal de l’ICM, está destinat a millorar la conscienciació de la societat sobre temes ambientals marins basant-se en l'evidència científica. 
  • 20 de febrer. Cicle Inspira:
    Taula rodona Dones i busseig científic i divulgatiu: obrint nous horitzons”, un diàleg apassionant sobre el busseig, les seves vivències i anècdotes àmbit en què les dones estan obrint nous horitzons. En col·laboració amb la FECDAS i el GT de Igualtat i diversitat de l’ICM en el marc del Awarness Month.
Accions 2024

petits
Transferència de coneixement

Transferència de coneixement per a proporcionar coneixement a la industria i administracions i reforçar l’economia blava i la gestió marina, dirigit a administracions públiques i sector privat.

Destacats
  • BlueNetCat. Instrument d’Innovació i Transferència de l’Agenda Marítima de Catalunya.
  • ICATMAR. Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar.
Accions 2024
  • Participació en el Blue Hub i Market Place Economia Blava
fish
Participació i territori

Participació i territori per treballar amb el territori i fer de la recerca marina un element d’identitat i revitalització local, dirigit a públic naturalista i teixit dels barris.

Destacats
Accions 2024
  • octubre:
    Diàlegs interdisciplinaris entre experts: "El mar i la ciutat: noves perspectives", en el marc del programa Ocean Cities amb el suport de UNESCO. El cicle de 3 diàlegs analitza com ha anat canviant amb el temps i a través de les diferents societats el nostre vincle amb el mar
    CONVERSA Laura Coderch i Jordi Camp: Dignificar el mar o decorar-lo? La importància del relat.
  • 9 de març:
    En el marc de la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 celebrada per la UNESCO a Barcelona es va dur a terme l'esdeveniment satèl·lit titulat "Construint una Xarxa Espanyola de Ciència Ciutadana Marina" per a analitzar i debatre l'oportunitat i viabilitat d'establir una xarxa nacional de ciència ciutadana marina. Van participar diverses persones expertes i representants d'iniciatives relacionades amb la ciència ciutadana i la creació de xarxes tant a nivell regional com nacional.

ok
Noves narratives

Noves narratives per explorar nous llenguatges i promoure la conscienciació i una reflexió crítica sobre el present i futur de l’oceà, dirigit a públic general, amb especial èmfasi als cercles artístics i creatius.

Destacats

Accions 2024
  • novembre:
    Cossos Errants. Projecte transdisciplinar de vídeo art performatiu al voltant de processos oceànics en els quals està implicat el fitoplàncton: segrest de carboni, acidificació de l'oceà i formació de núvols. 13 artistes col·laboren amb l'equip científic per a donar forma a quatre peces de vídeo art i una performance que es presenten en el “Loop Festival” de Barcelona. En col·laboració amb Espronceda Center for Art and Culture.
  • setembre:
    Un oceà de plàstic. Durant dues setmanes, 20 artistes seleccionats i dirigits per la Fundació Èpica Fura dels Baus participen en un procés creatiu i col·lectiu per a reflexionar sobre l'ús del plàstic i els seus efectes sobre l'oceà. A partir d'una experiència vivencial i immersiva en la mar de la mà de l'equip científic, el resultat és una performance interactiva que es presenta durant "La nit Europea dels investigadors i les investigadores", al costat d'una sessió de debat amb el públic assistent.
  • 19 de juliol:
    3r Seminari ICM-BAU Espigolant el camp de la col·laboració entre art i ciència | Des de BAU Centre Universitari d'Arts i Disseny i l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) estem iniciant un projecte en què artistes treballen de manera extensa a partir de l'activitat científica, a manera de prototips de col·laboració des d'un paradigma d'ecologia de dades. El 3r Seminari ICM / BAU es planteja com una sessió de treball oberta a diferents agents de la comunitat científica i artística que tinguin interès en el plantejament del projecte.
  • juliol:
    Thalastasi: la simfonia de l’oceà que il·lumina els invisibles. Projecte de co-creació artística i científica que utilitza codi generatiu i elements visuals i sonors basats en dades científiques de l'ADN del microbioma marí. El resultat és la producció d'una peça artística digital que explora la complexitat dels processos biogeoquímics duts a terme pels microorganismes marins, essencials per a la salut del planeta. Es presenta en el Festival Eufònic.
  • 9 de juny:
    No t’emboliquis. Peça de teatre fòrum sobre la desigualtat d’oportunitats i els rols que encara son presents per a les dones científiques. Quatre científiques de l'ICM-CSIC interpreten una escena inspirada en fets reals i obren diàleg amb el públic per tal de buscar possibles solucions.
  • maig:
    Luz Líquida: otra forma de percibir las relaciones. Laboratori experimental de dos dies en el qual 20 artistes s’apropen al plàncton des d’una perspectiva multidisciplinar, transformant la seva reflexió en una peça performativa. En col·laboració amb Espronceda Center for Art and Culture.
  • 26 d'abril: 
    2n seminari "Encontres entre Art i Ciència: Metáfora" ICM- Centre Universitari d'Arts i Disseny (BAU). Workshop glossari Art/Ciència: "ESPIGAR".
    Aquesta trobada es planteja com una continuació del 1r seminari "Prospectiva" fet al 2023, una exploració inicial d'interessos i línies de treball que poden arribar a articular-se, en un futur proper.
  • Del 8 al 12 d'abril:
    The Blue and Us. Una exposició col·lectiva per explorar la nostra relació amb l’oceà. Cinc artistes independents van ser convidats a exposar la seva obra dins les instal·lacions de l’ICM durant la Conferència Internacional de la Dècada dels oceans a Barcelona.
bosque