Notícies | 15 Març 2024

L'ICM, institució espanyola protagonista als 'European Ocean Days'

Share

MINKA, un dels observatoris de ciència ciutadana de l'ICM-CSIC, es consolida com a plataforma referent de la Missió Europea “Restaurar el nostre oceà i les nostres aigües”.

La delegació de l'ICM va tenir un paper protagonista als 'UE Ocean Days' / European Commision
La delegació de l'ICM va tenir un paper protagonista als 'UE Ocean Days' / European Commision

L'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) reiterava la setmana passada el seu compromís amb la missió de la Unió Europea "Restaurar el nostre oceà i les nostres aigües" del programa Horizon Europe, durant la primera edició dels European Ocean Days. Una delegació de 5 persones van participar en diversos actes de primer nivell per donar veu i visibilitat als 12 projectes de la Missió en què participa l’ICM, 3 d’ells coordinats. 

Els European Ocean Days, són el principal punt de trobada de tota la comunitat de recerca marina europea, on al llarg d’una setmana es cobreixen el progrés de la Missió Oceans i Aigües, les prioritats futures per als mars europeus, la innovació blava i les oportunitats d’inversió, així com activitats d’ocean literacy. En aquesta primera edició, l’esdeveniment va reunir participants de més de 100 projectes de tot Europa que van participar en un intens programa de quatre dies de xerrades, matchmakings, taules rodones i presentacions. 

Entre les contribucions de l'ICM-CSIC, van destacar la sessió de discussió sobre els desafiaments de futur de la Missió (exclusiva per als coordinadors de projectes europeus); la presentació de MINKA ponència al Annual Mission Restore our Ocean and Waters Forum, on es va presentar l'experiència de MINKA; la participació en l'esdeveniment de col·laboració entre actors implicats a la Missió Oceà; la presència a l’acte dedicat a l’economia blava, el BlueInvest Day; i la participació i la intervenció en el debat del Parlament Europeu sobre els passos necessaris per implementar efectivament la missió.

"La presència de l’Institut a l’esdeveniment posa sobre la taula el fet que estem clarament alineats amb els objectius de la Missió Oceans, un dels nostres focus d’activitat principal a nivell internacional", assegura Marco Talone, vicedirector adjunt d’Internacionalització i Diplomàcia Científica. Durant la trobada, Talone va tenir l'oportunitat de donar a conèixer les diferents iniciatives en què l'ICM està implicat tant dins de la Missió Oceans com a la Dècada dels Oceans de les Nacions Unides. En l’àmbit nacional, l’ICM és un dels centres més actius a la missió, on a part dels projectes en els quals participa, té varies iniciatives adherides al Mission Charter.

MINKA: plataforma referent en projectes de la Missió

Vanessa-Sarah Salvo, investigadora del grup Environmental and Sustainability Participatory Information Systems (EMBIMOS) de l'ICM-CSIC, va exposar l'experiència de MINKA, un observatori de ciència ciutadana de l'ICM-CSIC líder en projectes europeus de la Missió que ja compta amb 224.775 observacions de biodiversitat costanera i que s'està utilitzant en dos dels projectes europeus de la Missió: ProBleu.Schools, d'integració de la cultura oceànica i de l'aigua a les comunitats educatives, i DTO-BioFlow, orientat a la integració de dades de ciència ciutadana marina a l'espai digital europeu. Així mateix, properament, s'incorporarà com a plataforma de ciència ciutadana en un altre projecte de la Missió, PHAROS.  Addicionalment, gràcies a la seva versatilitat, s'està utilitzant en projectes complementaris a la Missió, com ara ANERIS, ENFORCE i AMRIT.

BlueInvest Day            

L'ICM també va participar activament en el 'Blueinvest Day', un esdeveniment anual que té com a principals objectius fomentar les iniciatives innovadores i les inversions en economia blava per a promoure un impacte transformador i sostenible en la indústria. 

"L'ICM, com a agent innovador juga un paper molt important dins la comunitat BlueInvest, aportant idees i solucions innovadores tant a les empreses emergents del sector com a les organitzacions que impulsen projectes en l'àmbit de l'economia blava", apunta Miquel Sureda, responsable de la Unitat de Transferència de Coneixement, que va poder aprofitar l'esdeveniment per generar noves aliances, conèixer de primera mà quines són les tendències del sector i promocionar les capacitats cientificotècniques dels grups de recerca de l'ICM.

Entre altres contribucions importants de l'ICM-CSIC als European Ocean Days, l'equip va participar en la sessió de discussió al Parlament Europeu el 6 de març sobre la implementació de la missió. Jaume Piera, investigador principal d'EMBIMOS-ICM-CSIC va intervenir advocant per la importància de la diversitat lingüística i l'adaptació a l'idioma local per promoure efectivament projectes de cultura de l'aigua i l'oceà a les comunitats locals i escoles de tot Europa. Finalment, com a cloenda dels European Ocean Days, el 8 de març es va dur a terme el fòrum sobre Ocean Literacy, en què l'ICM-CSIC va estar present mitjançant la representació de Jaume Piera, una de les 5 persones premiades al concurs informal sobre cultura oceànica i de l’aigua.

Sobre la Missió “Restaurar el nostre Oceà i les nostres Aigües”

La Missió de la UE "Restaurar els nostres oceans i aigües" busca protegir i restaurar la salut de les nostres aigües i oceans mitjançant la investigació i la innovació, el compromís ciutadà i les inversions blaves. L’oceà i les aigües es visualitzen com una unitat que exerceix un paper clau en la consecució de la neutralitat climàtica i la restauració de la natura. 

D’altra banda, la Missió recolza el compromís i la cooperació regionals a través de "fars" basats en zones a les principals conques marítimes i fluvials: Atlàntic-Àrtic, Mediterrani, Bàltic-Mar del Nord i Danubi-Mar Negre. Aquests fars són llocs d'experimentació, demostració, desenvolupament i desplegament de les activitats de la Missió als mars i conques fluvials de la UE.