Grup de recerca

Fisiologia de la Reproducció i Epigenètica Ambiental

Investiguem factors interns i ambientals reguladors de reproducció en peixos

Investiguem la fisiologia reproductiva dels peixos, centrant-nos en la determinació i la diferenciació del sexe, la regulació de la producció d'esperma i la funció masculina. Caracteritzem les influències internes i ambientals en aquests processos clau per a la supervivència de les espècies.

Les línies de recerca principals són:

 1. Determinació del sexe. Estudi de les influències genètiques, epigenètiques i ambientals que regeixen el procés de determinació i diferenciació del sexe als peixos.
 2. Epigenètica ambiental. Estudi de les influències intrínseques i extrínseques en l'establiment, l'herència i la reprogramació de marques epigenètiques.
 3. Sistemes sexuals. Estudi de les forces selectives que expliquen la distribució i transicions evolutives entre els principals sistemes sexuals trobats als peixos.
 4. Sincronització de l'espermatogènesi. Desenvolupem eines biotecnològiques per contrarestar la poca producció d'esperma de molts peixos plans cultivats, fet que suposa un obstacle per als mètodes de fertilització in vitro en aqüicultura.
 5. Endocrinologia molecular de l'espermiogènesi. Investiguem les bases moleculars de l'espermiogènesi amb la finalitat d'augmentar tant la quantitat com la qualitat dels espermatozoides.

Utilitzem un enfocament que inclou tant la fisiologia i endocrinologia clàssiques com la biologia cel·lular i molecular, genòmica, epigenòmica i transcriptòmica. Comprendre com es regula la reproducció és essencial si volem controlar-la a l'aqüicultura. Per últim, la comprensió de la variabilitat reproductiva també és important per a la biologia de la conservació.

El grup té una forta projecció internacional i compta amb diverses publicacions a revistes d'alt impacte com Nature Communications, PNAS, PLoS Genetics i Molecular Biology and Evolution.

Informació més relevant

  Destacats

  Grup d'Excel·lència, segons la pròpia avaluació de l'CSIC realitzada per revisors externs.

  Grup d'Investigació Consolidat "Fisiologia i Genòmica de Peixos: Aplicacions a l'aqüicultura" finançat per la Generalitat de Catalunya des de 2005.

  Francesc Piferrer és editor del llibre de 41 capítols i 888 pàgines “Sex Control in Aquaculture”, publicat el 2019 per Wiley-Blackwell (ISBN: 978-1-119-12726-0), considerat un dels millors llibres d'aqüicultura de tots els temps per Bookauthority.

  El grup participa a diferents activitats de divulgació. El seu treball ha estat divulgat a ràdio, televisió, diaris i revistes de diferents països (The Globe and Mail, National Geographic, CNN, Time).

  El grup col·labora o ha col·laborat amb les principals empreses d’aqüicultura d’Espanya i algunes de l’estranger, ha generat les patents ÉS 2346122B1 "Mètode per al control tèrmic de les proporcions de sexes en el llobarro", EP 18.382.646 "Mètode per a la predicció de el sexe en peixos" i ha desenvolupat el primer rellotge epigenètic en peixos del món.

  Francesc Piferrer va rebre el Premi Jacumar a la millor investigació en aqüicultura el 2013, atorgat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

  François Chauvigné és editor associat de la revista internacional Frontiers in Endocrinology des de 2018.

  Núria Sánchez va guanyar un dels 10 premis finals del concurs “Yo investigo, yo soy CSIC” en l’edició de 2019.

  Francesc Piferrer va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona el 2019 i va rebre el Premi d'Investigació 2020 de Col·legi de Biòlegs de Catalunya, en reconeixement a les seves contribucions en el camp de la biologia reproductiva i l'epigenètica dels peixos.

  Publicacions
  • Chauvigné, François; Ollé, Judith; González, Wendy; Duncan, Neil; Giménez, Ignacio; Cerdà, Joan;
   2017

   Toward developing recombinant gonadotropin-based hormone therapies for increasing fertility in the flatfish Senegalese sole

   PLoS ONE 12(3): e0174387 (2017)
   http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0174387
  • Anastasiadi, Dafni; Piferrer, Francesc;
   2019

   Epimutations in Developmental Genes Underlie the Onset of Domestication in Farmed European Sea Bass

   10.1093/molbev/msz153
  • Geffroy, Benjamin; Besson, Mathieu; Sánchez Baizán, Núria; Clota, Frederic; Goikoetxea, Alexander; Sadoul, Bastien; Ruelle, François; Blanc, Marie-Odile; Parrinello, Hugues; Hermet, Sophie; Blondeau-Bidet, Eva; Pratlong, Marine; Piferrer, Francesc; Vandeputte, Marc; Allal, François;
   2021

   Unraveling the genotype by environment interaction in a thermosensitive fish with a polygenic sex determination system

   10.1073/pnas.2112660118
  • Pla Quirante, Susanna; Benvenuto, Chiara; Capellini, Isabella; Piferrer, Francesc;
   2020

   Switches, stability and reversals: the evolutionary history of sexual systems in fish

  Projectes
  Contractes